Hver syvende landmand overholder ikke medicinregler

LANDBRUG – Mere end hver syvende landmand registrerer ikke, hvilke dyr, der har fået hvilken medicin, viser tal fra en kontrol- og vejledningskampagne fra sidste efterår. Nu indskærper Fødevarestyrelsen, at reglerne skal overholdes.

Mere end hver syvende landmand overholder ikke medicinreglerne. Foto: Colourbox

Mere end hver syvende landmand overholdt ikke medicinreglerne, da en kontrol- og vejledningskampagne fra Fødevarestyrelsen sidste år kastede et grundigt blik på medicinanvendelse i 250 danske besætninger med slagtesvin. Det viser en opgørelse af kontrolresultaterne fra efteråret 2017.

Typisk manglede besætningen optegnelser over, hvilke dyr der havde fået hvilken medicin, eller også var optegnelserne mangelfulde. I flere tilfælde havde landmanden heller ikke fulgt anvisningerne i dyrlægens behandlingsplan.

Finder ikke spor af ulovligt antibiotika
Til gengæld fandt Fødevarestyrelsen ikke ulovlig antibiotika. Heller ikke i de svin, der bringes til slagterierne, finder Fødevarestyrelsen spor af ulovlige antibiotikarester.

»Syge dyr skal behandles, og som besætningsansvarlig har man ansvaret for, at der er styr på medicinregnskabet og for at følge den behandlingsplan dyrlægen har lagt«, understreger Tim Petersen, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen fortsætter i 2018 med at holde fokus på opbevaring og anvendelse af medicin. I den kommende tid vil man blandt andet tjekke forbruget af zink i svinebesætningerne.

Ifølge Fødevarestyrelsen  ligger forbruget af antibiotika i Danmark generelt væsentligt lavere end i andre lande med en betydelig svineproduktion. Med udgangspunkt i 2009 er forbruget til svin i Danmark faldet med omkring 25 procent.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: