Ulovlig eksport af ål afsløret i Aarhus Havn

En container med ål til eksport er tilbageholdt i Aarhus Havn. Foto: Keld Sørensen

ÅL – En container med europæiske ål til det japanske marked er blevet tilbageholdt. Ål er forbudt at eksportere, og afsenderen er blevet politianmeldt.

Kort før jul blev der gjort en stor fangst i Aarhus Havn, hvor der lå 6,9 tons danske ål i en container. Ålene var tiltænkt det japanske marked, men den ulovlige eksport blev bremset af Naturstyrelsen og Told og Skat. Ålene er nu i politiets varetægt.

- Vi accepterer ikke eksport af truede arter. Den europæiske ål er stærkt truet, og derfor har EU et fælles eksportforbud for ål. Det er vigtigt, at vi sender et signal om, at ingen skal tjene penge på ulovlig eksport af truede arter, siger miljøminister Ida Auken.

Siden slutningen af september 2012 har det været ulovligt at eksportere ål ud af EU, da ål er en beskyttet art i hele EU.

Meldt til politiet
Virksomheden, der står bag eksporten, er blevet meldt til politiet.

- Det er jo heldigvis ikke hver dag, at vi står med næsten syv tons ål og en politianmeldelse. Men miljøpolitik handler også om at sige stop, når konkrete regler bliver brudt, og det har vi gjort her. Nu er det op til politiet at føre sagen videre, siger Ida Auken.

Under normale omstændigheder straffes eksport eller forsøg på eksport af truede arter med bødestraf.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: