Fremtiden kalder: Strejk for klimaet 15. marts

KLIMA – Klimakampen er på sit højeste lige nu. Den 15. marts 2019 vil tusindvis af unge og andre borgere gå på gaden i det, der ventes af bliver den hidtil største globale klimademonstration. 334 councils i Australien, UK, USA og Canada har erklæret klimaundtagelsestilstand.

Fra klimastrejken i Aarhus 1. februar, hvor hundredevis af unge var samlet foran rådhuset i Aarhus for at råbe politikerne op. Foto: Gustav Bech

Af Sussi Lillelund, aktiv i Klimastrejke – FridaysForFuture Denmark

Imens vi fortsat befinder os i toppen af de varmeste år nogensinde målt, spejler alvorligheden af klimakrisen sig ingenlunde i den politiske handling – hverken i Danmark eller på globalt plan.

Forskernes dommedagslignende resultater, politikernes affejning heraf samt de tydeligere og tydeligere konsekvenser af klimaforandringerne har affødt en global bølge af fremtidsbekymrede borgere, der er klar til at gøre en forskel.

Vil du med ind i klimakampen?

Så følg os på facebook Klimastrejke – FridaysForFuture Denmark

Byer erklærer klimaundtagelsestilstand
En ny bølge er i gang. Tal fra 16. februar 2019 viser, at 334 councils i hhv. Australien, UK, USA og Canada har erklæret klimaundtagelsestilstand. Borgere har skrevet under på og presset deres kommunale ledere til at erklære undtagelsestilstand på baggrund af klimakrisens alvor.

De mener, at det er nødvendigt, at lederne nu gør klimahandling til deres højeste prioritet både nationalt og internationalt. Det ligger på ledernes skuldre at fremme mobiliseringen af samfundet mod en grøn og bæredygtig omstilling.

I Australien kræver borgerne blandt andet, at lederne sørger for et øjeblikkeligt forbud mod kul og gas, øget hastighed mod nul-emission, en plan for reducering af drivshusgasser i atmosfæren samt et stærkt lederskab, der taler ærligt om alvorligheden af klimaforandringerne og de måder, vi kommer ud af krisen.

På initiativ af de klimastrejkende unge i Schweiz har Basel nu også erklæret klimaundtagelsestilstand. Og selvom klimaundtagelsestilstanden fungerer som et politisk statement, og endnu ikke betyder, at byen tilsidesætter love og rettigheder som ved en traditionel undtagelsestilstand, vil det stadig have en stor betydning for områdernes grønne omstilling.

Vær med til at presse politikerne til klimahandling
Klimakampen er på sit højeste lige nu. Den 15. marts 2019 vil tusindvis af unge og andre borgere gå på gaden i en af verdenshistoriens mest globale strejker.

På denne dag vil vi skrive historie, imens vi presser hele verdens ledere til at sætte klimaet øverst på den politiske dagsorden. Der er ikke mere tid tilbage. Kommunerne skal erklære klimaundtagelsestilstand og politikerne skal informere borgerne om klimakrisens alvorlighed samt de tiltag, der skal til for at sørge for, at vi holder os på 1,5 graders opvarmning.

Vi vælger at strejke i stedet for at demonstrere for at afspejle klimakrisens alvor. Der er således ikke tale om en pjækkedag, men om et tydeligt budskab til politikerne: Vi vil have en ambitiøs klimapolitik. Nu.

Følg, kontakt eller del Klimastrejke – FridaysForFuture Denmark, hvis du vil være med i kampen for en bæredygtig fremtid.

 

Et udsnit af de unge, der med skilte og bannere strejkede for klimaet foran Aarhus Rådhus 1. februar. 15. marts samles unge og gamle i det, der ventes at blive historiens hidtil største globale klimastrejke. Foto: Gustav Bech

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: