Uacceptable forhold for svin chokerer

Foto: DR

SVIN – De helt uacceptable forhold, som blev dokumenteret i aftenens dokumentar-udsendelse på DR1, skal ændres nu, understreger Dyrenes Beskyttelse.

Aftenens DR-dokumentar om svin slår endegyldigt fast, at der ikke er så langt fra fiktion til virkelighed, mener Dyrenes Beskyttelse.

Dokumentaren har undersøgt de påstande om dansk svineproduktion, som for et år siden blev fremført i et afsnit af tv-serien Borgen. Og desværre var Borgens fremstilling skræmmende tæt på virkeligheden.

Det overrasker ikke Dyrenes Beskyttelse, der længe har gjort opmærksom på de uacceptable forhold, de 29 millioner danske svin lever under.

- Jeg forstår godt, hvis danskerne i aften er blevet chokerede over forholdene, for det kan være meget svært at tro på, at man vil byde levende væsner de forhold, vi så i aften. Men ikke desto mindre er det virkeligheden, og jeg håber, at vi nu – hvor vi har fået dokumenteret de faktiske forhold- kan stoppe diskussionen om, hvad der er sandt eller falskt, og så i stedet få nogle konkrete tiltag sat i værk, så vi kan få skabt mere acceptable forhold for de mange millioner dyr, siger Britta Riis.

Tiltrængte forbedringer syltet i 15 år
Dyrenes Beskyttelse understreger, at det er afgørende, at der nu sker noget konkret på området.

Allerede i 1998 blev der nedsat en arbejdsgruppe, der skulle skaffe velfærdsforbedringer til svin. Det samme skete i 2003, hvor yderligere en arbejdsgruppe blev nedsat, og igen i 2007 blev der også nedsat en arbejdsgruppe med samme formål.

- Til trods for 15 års arbejdsgrupper, handleplaner, forskningsrapporter og eksperters anbefalinger, så kan vi jo i aften konstatere, at virkeligheden ude i staldene stadig er dybt kritisabel. Og de egentlige tabere her, det er dem, arbejdsgrupperne skulle hjælpe, nemlig de mange millioner svin, siger Britta Riis og tilføjer:

- Som vi kunne se i dokumentaren har flere politikere gennem tiden udtrykt forargelse over de elendige vilkår, man byder de danske svin. Vi regner med, at reaktionerne denne gang vil blive fulgt op med handling, siger Britta Riis.

Topmøde skal skaffe handling
Dyrenes Beskyttelse ser derfor frem til det topmøde, som fødevareminister Dan Jørgensen har varslet.

- Vi har i dag med lovvedtagelsen om løse søer set en handlekraftig fødevareminister, og det håber vi fortsætter, når både erhverv, eksperter og dyreværnsforeninger samles til topmøde. Topmødet skal munde ud i markante forbedringer for svinenes velfærd. Efter udsendelsen i aften er der ingen tvivl om, hvor alvorligt det er, siger Britta Riis.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: