Tyske økologer vrede på minister

TYSKLAND – Christiane Rumpf kritiseres for at misbruge international messe til at dække over stop for tilskud til det økologiske landbrug.

- Det er ikke mindre end en uforskammet hån mod alle økologiske landmænd.

Carola Ketelhodt, direktør i den økologiske landbrugsorganisation i Slesvig-Holsten, Bioland, har fuld forståelse for, at mange af hendes medlemmer er rasende på landbrugsminister Christiane Rumpf (CDU).

Deres vrede skyldes en udtalelse fra ministeren i forbindelse med åbningen af BioFach 2012« i Nürnberg, fordi hun roste de slesvig-holstenske landmænd for en »stærk optræden« på messen.

Øko-brug i Slesvig -Holsten på retur

- Med disse ord går ministeren let og elegant hen over den kendsgerning, at det økologiske landbrug i Slesvig-Holsten er på retur som en logisk konsekvens af delstatsregeringens forfejlede politik, siger Carola Ketelhodt til Flensborg Avis.

Hun henviser til, at Slesvig-Holsten som den eneste tyske delstat har sparet de særlige tilskud til økologiske landbrug væk, selv om man dermed har givet afkald på støttepenge fra EU.

- For første gang siden oprettelsen af de første økologiske landbrug er både arealer og antal af bedrifter på retur, fordi vores landmænd ganske enkelt ikke er konkurrencedygtige længere, forklarer Carola Ketelhodt.

Alle andre har beholdt støtteordninger

- Alle andre har bibeholdt deres støtteordninger, og mange øger endda deres tilskud. Derfor er det på høje tid, at regeringen i Kiel trækker sit stop for tilskud tilbage, siger hun til avisen.

På den økologiske landbrugsmesse i Nürnberg, der varer til og med lørdag, præsenterer over 2500 udstillere fra hele verden deres produkter på et omkring 90.000 kvadratmeter stort messeareal, og der ventes op mod 50.000 besøgende.

Slesvig-Holsten er repræsenteret med en 230 kvadratmeter stor fællesstand, hvor 16 producenter præsenterer sig. Desuden deltager ti andre virksomheder fra delstaten med egne boder.

Ifølge landbrugsministeriets oplysninger er der i øjeblikket knap 500 økologiske landbrug med godt 35.000 hektar i Slesvig-Holsten, og det svarer til 3,7 procent af de samlede landbrugsarealer i delstaten. De producerer først og fremmest korn, frugt og grøntsager, men også mælk samt okse-, svine- og fårekød. Dertil kommer godt 480 virksomheder indenfor handel og forarbejdning.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: