Trump vil afvikle Obamas klimaplan

KLIMA – Nu går den amerikanske præsident Donald Trump i gang med at fjerne Barack Obamas klimapolitiske flagskib, den såkaldte Clean Power Plan.

Donald Trump forsøger at fjerne USA's klimalov, som skal dæmme op for CO2-udledningen. Imens er kulkraftværkerne fredet. Foto: CC BY flickr Michael Vadon

Den amerikanske miljøstyrelse, EPA, er nu klar til første formelle skridt mod afvikling af Barack Obamas klimapolitiske flagskib, den såkaldte Clean Power Plan. Et internt EPA-dokument, som Reuters og New York Times er i besiddelse af, varsler, at man »udsender et forslag om at ophæve reguleringen«.

Det skriver Dagbladet Information.

Clean Power Plan, søsat af præsident Obama i 2015, skulle regulere de amerikanske kraftværkers CO2-udledning med det mål at opnå en reduktion på 32 procent i 2030 i forhold til niveauet i 2005.

Den nuværende, klimaskeptiske præsident, Donald Trump, har imidlertid betegnet planen som »tåbelig« og sendte i marts et præsidentielt dekret til EPA’s chef, Scott Pruitt, om at afvikle den.

Langvarig forhalingsmanøvre
Det er dog lettere sagt end gjort. En lov fra 2009 definerer nemlig drivhusgasser som CO2 som farlige for menneskers sundhed og trivsel, og som sådan er regeringen forpligtet til at regulere udledningerne.

Ifølge Information lægger EPA-dokumentet derfor op til, hvad der ligner en langvarig forhalingsmanøvre, idet man vil foreslå Clean Power Plan ophævet og samtidig indlede en proces, hvor man opfordrer offentligheden, herunder industrien, til at byde ind med forslag til alternativ regulering. En sådan proces kan tage måneder eller år, og i den periode vil de amerikanske fossile kraftværker formentlig være beskyttet mod føderale indgreb.

Før Scott Pruitt, som Trump indsatte som chef for USA’s miljøstyrelse, var han som justitsminister i Oklahoma med til at anlægge sag mod Obama-regeringen for at få Clean Power Plan kendt ugyldig.

Sagsanlægget, som 27 delstater står bag, har indtil videre udskudt planens ikrafttræden. Domstolene havde givet EPA frist til fredag 7. oktober til at melde, hvordan det vil forholde sig til klimaplanen, skriver Information.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: