Donald Trump blæser på klimaet

KLIMA – Lars Christian Lilleholt er bekymret for den kommende amerikanske præsidents klimaudmeldinger. Donald Trump mener, klimakrisen er et svindelnummer. Han vil i stedet fyre op under kulindustrien og forsøge at finde et smuthul ud af den globale klimaaftale, som USA underskrev for knap et år siden.

Donald Trump vil forsøge at trække USA ud af den globale klimaaftale. Foto: CC BY flickr Michael Vadon

Det er en både optimistisk og bekymret dansk klimaminister, som i dag ankom til FN’s klimakonference, COP22, der i år bliver afholdt i Marrakech i Marokko, rapporterer DR.

På den ene side er Lars Christian Lilleholt (V) overbevist om, at verdens forstærkede fokus på den grønne omstilling, efter den internationale klimaaftale blev indgået sidste år, vil give »et kæmpe eksportboom« til de danske virksomheder, der har specialiseret sig i vedvarende energikilder som biomasse, vind og biogas.

På den anden side er han med egne ord »en anelse bekymret for«, hvad der kommer til at ske med den historiske klimaaftale, efter amerikanerne i sidste uge valgte den republikanske rigmand Donald Trump som deres næste præsident.

Et svindelnummer
Den amerikanske ejendomsmatodor, der 20. januar indtager Det Hvide Hus, er erklæret klimafornægter og mener, at den menneskeskabte globale opvarmning er ét stort svindelnummer.

Han vil »make America great again« ved at fyre op under industrien med olie, kul og gas og forsøge at finde et smuthul ud af klimaaftalen, som USA sammen med 188 andre lande blev enige om i december sidste år.

USA-exit vil svække aftale
- Det er klart, at Donald Trumps meldinger giver anledning til panderynker og en vis form for nervøsitet. Med Trump har vi fået en ny udfordring, som vi selvfølgelig bliver nødt til at tage alvorligt, siger Lars Christian Lilleholt til DR Nyheder.

Han understreger, at det vil være »en alvorlig svækkelse af klimaaftalen«, hvis USA rent faktisk trækker sig.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: