Totals hovedkvarter belejret af aktivister

SKIFERGAS: Omkring 30 Greenpeace-aktivister opretter en fracking-zone udenfor Totals danske hovedkvarter i Nyhavn.

Omrking 30 Greenpeace-aktivister demonstrerer foran Totals hovedkvarter i Nyhavn i København. Foto: Uffe Weng / Greenpeace

Det sker i protest mod Totals genoptagede boring efter skifergas i Nordjylland. Aktivisterne har installeret et boresite med et fem meter højt boretårn, tønder og håndbanner, og de appellerer til politikerne om at lytte til den store del af danskerne, der vil lade fracking have indflydelse på, hvor de sætter deres kryds 18. juni.

- Jeg opfordrer vælgerne til at stemme på partier og kandidater, der vil arbejde for at forhindre fracking og udvinding af skifergas. Fracking efter skifergas sviner, forurener og er den helt forkerte vej at gå i forhold til klimaet, siger Tarjei Haaland, klima- og energiekspert i Greenpeace.

Det franske energiselskab genoptog tirsdag den omstridte prøveboring i Nordjylland efter fem ugers stilstand på grund af snyd med kemikalier. Boringen møder stærk modstand blandt de lokale, der med rette er bange for grundvandet, kemikalierne og støjgenerne.

Blå blok siger ja til skifergas
Men modstanden er ikke kun lokal. To tredjedele af vælgerne siger ifølge en meningsmåling fra Epinion nej til fracking efter skifergas.

Hos partierne er der en klar forskel i holdningen mellem rød og blå blok. SF, Enhedslisten og Alternativet siger klart nej. Konservative, Venstre, Liberal Alliance og DK vil producere skifergas – også for nye licenser.

Socialdemokraterne og Radikale Venstre er modstandere, men siger også, at Danmark ikke kan trække sig fra kontrakten med Total.

Politisk er der et tydeligt skel mellem rød og blå blok, men en del lokale, borgerlige politikerne er også imod fracking efter skifergas.

- Der er mange engagerede borgere i den her sag, og vi opfordrer dem til at bruge engagementet til at gå de lokale kandidater fra blå blok på klingen. Det kunne være interessant at vide, hvad en nordjysk venstremand som Søren Gade for eksempel mener om det miljøsvineri, der er på vej til at finde sted i hans egen region, siger Tarjei Haaland.

Vil klage til EU
Torsdag aften besluttede et flertal i Hjørring Kommune, der er tæt ved boreområdet, at klage til EU-kommissionen, hvis staten giver tilladelse til efterforskning.

- Mig skal de ikke tage røven på. Jeg er ikke blevet informeret om, at kommunen måske skulle lægge jord til boring efter og udvinding af skifergas, lød det fra en vred borgmester Arne Boelt (S).

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: