Tøjkæde giver efter for pres fra Greenpeace

Modetøj er ofte fyldt med kemikaler. Foto: Emma Stoner/Greenpeace

Verdens største tøjkæde, Zara, vil fjerne alle farlige kemikalier fra tøjproduktionen. Det sker efter, at Greenpeace har afsløret giftige kemikalier i tøjet. Greenpeace opfordrer danske Bestseller til at følge trop.

Kræftfremkaldende og hormonforstyrrende kemikalier skal nu væk fra Zaras tøjproduktion. Tøjkoncernens hovedselskab, Inditex, har her til morgen overfor Greenpeace forpligtet sig til at udfase alle farlige kemikalier inden 2020.

Dermed følger Inditex, der blandt andet ejer tøjkæden Zara og har over 5600 butikker verden over, i fodsporene på H&M og Marks & Spencer, der allerede er påbegyndt udfasningen af giftige kemikalier i tøjproduktionen.

- Det er tydeligt, at alvoren ved kemisk forurening af kloden har fået et gennembrud. Der er sket et kvantespring i opfattelsen af, hvordan man som global spiller kan opføre sig. Tiden, hvor man som brand kunne outsource både produktion og ansvar til billige producenter i Asien, er slut, siger kemimedarbejder i Greenpeace, Erik Albertsen.

Bestseller bør vise ansvarlighed

Aftalen kommer i forlængelse af en Greenpeace-rapport i sidste uge, der afslørede farlige kemikalier i tøj fra nogen af verdens største tøjkæder. Her i blandt Zara, Benetton, Armani, Diesel – og ikke mindst mærkerne Jack&Jones, Vero Moda og Only, der produceres af den danske Bestseller-koncern. I kølvandet på rapporten afholdt Greenpeace en række aktioner mod Zara i over 80 byer rundt om i verden.

Nu har Zara så bøjet sig for Greenpeace-presset, og forpligtet sig til at gøre tøjet kemikaliefrit – til gavn for mennesker og miljø.

Men kampen mod giftige kemikalier er ikke slut. Nu bør den danske koncern, Bestseller, også sikre kemikaliefrie produkter til forbrugerne, mener Greenpeace.

Bestseller stikker hovedet i jorden
- Hos Bestseller er strategien tilsyneladende at stikke hovedet i jorden. Det bliver spændende at se, hvor længe den strategi holder. Greenpeace forventer, at Bestseller-koncernen viser samme ansvarlighed overfor forbrugerne og miljøet som Inditex, og forpligter sig til at standse brugen af alle farlige kemikalier i forbindelse med produktion af deres tøj, siger Erik Albertsen, Greenpeace.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: