Greenpeace i aktion mod kemiske Levi’s

Greenpeace-aktivister tog i dag utraditionelle metoder i brug i forsøget på at kommunikere med modebranchen. Aktivister klædt i Levi’s tøj lavede modeshow på højkant på Fields i Ørestad, der huser en Levi’s butik.

Greenpeace-aktivist i vertical catwalk foran en Levi's-butik i København.

Greenpeace har testet tøj fra Levi’s for NPE, der bruges i indfarvningen og er hormonforstyrrende, når det kommer ud i naturen og fandt stoffet i syv af de 11 testede stykker tøj. Levi’s miljøsvineri viser sig da også tydeligt i det spildevand fra fabrikker, der leverer til Levi’s, som Greenpeace har testet, og hvor der blev fundet hormonforstyrrende stoffer.

- Levi’s bliver nødt til at tage et ansvar for det svineri, de forårsager i Mexico, Kina og andre lande, hvor de lægger deres produktion, siger Erik Albertsen, kemimedarbejder i Greenpeace.

Vil have en plan for udfasning
Greenpeace  vil have Levi’s til at love en bindende plan for komplet udfasning af alle farlige kemikalier inden 2020.

- Zara, H&M og andre store brands har forpligtet sig til det gennem vores Detox-kampagne og jeg håber meget, at vi snart kan regne Levi’s med blandt et af de ansvarlige brands, der ikke bruger udviklingslandenes floder som kloakker, siger Erik Albertsen.

De fleste af kemikalierne, som virksomhederne skal udfase, er forbudt i EU, fordi de er hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. NPE nedbrydes for eksempel til NP, der er så hormonforstyrrende, at det blandt andet får han-fisk til at udvikle sig til hun-fisk, når det udledes som spildevand i floder og vandløb. Det kan også resultere i dårlig sædkvalitet hos mænd, fosterskader og tidlig pubertet hos piger.

Zara, Mango, Adidas, Nike, Puma, H&M og Marks & Spencer har allerede skrevet under på at udfase alle farlige kemikalier inden 2020.

Der deltog 11 aktivister i aktionen. Seks er tilbageholdt af politiet.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: