Tøjet er fyldt med farlige kemikalier

Armani, Calvin Klein, Zara og den danske Bestseller-koncern, der blandt andet tæller Jack&Jones, Only og Vero Moda, sælger tøj fyldt med farlige kemikalier, afslører en ny Greenpeace-rapport.

Kemikalier i tøjet. (Foto: Lance Lee/Greenpeace)

Kræftfremkaldende og hormonforstyrrende konsekvenser er blandt virkningerne af kemikalier, der i stor stil bliver brugt i tøjproduktionen.
Greenpeace har lavet en række omfattende tests af 141 stykker tøj fra de største tøjfirmaer i verden.

63 procent af alle prøver afslører farlige kemikalier. Prøverne viser rester af ftalater, nonylphenolethoxylat (NPE), der nedbrydes til et hormonforstyrrende stof samt aminer, som kan være kræftfremkaldende.

Kemikalier i alle prøver fra Only
Den danske tøjkoncern, Bestseller, holder sig ikke tilbage, når det drejer sig om brugen af kemikalier. I samtlige prøver af tøjet fra Only fandt man NPE. De samme kemikalier fandt man i 80 procent af tøjet fra Vero Moda og 60 procent i tøjet fra Jack & Jones.

- Det er stærkt bekymrende, at mennesker og miljø udsættes for de skadelige og farlige kemikalier. Derfor sætter Greenpeace-undersøgelsen en tyk streg under, hvor vigtigt det er, at få tøjproducenterne til at skifte til en tøjproduktion, der slet ikke benytter sig af disse typer kemikalier, siger kemimedarbejder i Greenpeace, Erik Albertsen.

Kræftfremkaldende stoffer i tøj fra Zara
Men hvis man tror, at det kun er billige varer, der er fyldt med kemikalier, så kan man godt tro om. Modemærker som Calvin Klein, Armani , Esprit og Benetton bruger også NPE i tøjproduktionen. Værst ser det dog ud for det spanske tøjfirma, Zara, hvor der også blev fundet kræftfremkaldende aminer i tøjet.

- Som forbrugere kan vi ikke være sikre, når vi køber tøj. Og miljøet bliver ødelagt, når producenterne skyller de farlige kemikalier ud i naturen, efter de er blevet brugt. Producenterne er med til at forurene naturen med svært nedbrydelige og sundhedsskadelige kemikalier. Hvis firmaerne mener, at de vil producere miljøvenligt tøj, så bør de straks stoppe brugen af alle giftige kemikalier. Til gavn for børn, voksne og naturen, siger Erik Albertsen.

Greenpeace har i længere tid kørt Detox-kampagnen. Kampagnen skal presse tøjproducenterne til at fjerne brug farlige kemikalier af i hele tøjproduktionen. Senest har blandt andet Marks & Spencer samt H&M garanteret en udfasning af giftige kemikalier, så alle tekstiler er fri for disse i løbet af få år.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: