Tøj med pels er ofte fejlmærket

PELS – Du kan let komme til at støtte pelsindustrien uden at vide det. Mange firmaer fejlmærker tøjet og fører dermed forbrugerne bag lyset, siger Anima.

29 af 38 tøjgenstande overtrådte reglerne om mærkning.

En ny undersøgelse afslører, at firmaer i stor stil fejlmærker tøj med pels og dermed fupper forbrugerne. Tre ud af fire produkter er enten fejlmærkede eller slet ikke mærkede, oplyser Anima.

EU kræver, at tøj med ægte pelsdetaljer skal bære teksten »indeholder ikke-tekstildele af animalsk oprindelse«. Men lovkravet overtrædes i 76 procent af tilfældene herhjemme, viser undersøgelser.

Mærkningen af pels halter mange steder. Sky News har netop afsløret forhandlere i at sælge ægte pels fra katte under dække af at være kunstpels i Storbritannien. Handel med hunde- og kattepels er ulovlig i EU.

Mismærkning
Anima har i løbet af vinteren undersøgt 38 stykker tøj, som krævede mærkning, og det viste sig, at teksten manglede i hele 29 tilfælde.

I København, Aarhus og Odense har Anima tjekket tøj i tilfældigt udvalgte butikker, som skulle bære den påkrævede deklaration. Alle prisgrupper har været repræsenteret fra få hundrede til titusindvis af kroner.

- Det er skandaløst, når danskerne går op i dyrevelfærd og fejlagtigt kan komme til at støtte en produktion, hvor dyrene lever i små bure blot for at blive flået, siger Christian Deichmann, der er kampagneleder i Anima.

Forvirrer forbrugerne

På adskillige jakker fremgår det eksempelvis, at de er lavet af 100 procent polyester, selvom pelsen på kraven er af vaskebjørn eller en anden dyreart. Foto: Anima

På adskillige jakker fremgår det eksempelvis, at de er lavet af 100 procent polyester, selvom pelsen på kraven er af vaskebjørn eller en anden dyreart. Anima har fået flere af tøjgenstandene testet på et laboratorium for at slå fast, at de indeholder ægte pels. Der hersker ingen tvivl.

De danske firmaer Lindbergh og Gustav er blot et par af de firmaer, som ikke mærker deres tøj i overensstemmelse med europæisk lovgivning, og Anima har nu anmeldt begge firmaer til forbrugerombudsmanden.

- Det giver sig selv, at forbrugerne har krav på tydelig mærkning, så de kan foretage deres indkøb på et ærligt og gennemskueligt grundlag, skriver Anima i en pressemeddelelse.

Rapport på vej
Undersøgelsen er en del af et fælles europæisk projekt med deltagelse af ti EU-lande. Bag projektet står koalitionen Fur Free Alliance, som Anima er medlem af. I løbet af foråret vil der blive udgivet en rapport med de samlede resultater fra alle deltagende lande.

I 2011 gjorde en EU-forordning det lovpligtigt for tøj med ægte pels at bære teksten »indeholder ikke-tekstildele af animalsk oprindelse«, når andelen af pels er under 20 procent. Den såkaldte artikel 12-formulering.

Anima har fået tøjet testet på det britiske laboratorie Microtex.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: