Tjek datoen og skru ned for madspildet

MAD – Ny kampagne fra Fødevareministeriet skal hjælpe forbrugerne med at kende forskel på de datomærkninger, der er på friskhakket fars og langtidsholdbart knækbrød.

Hver eneste borger i Danmark smider knap et kilo mad ud om ugen. Kampagnen skal reducere madspildet.

I dag lancerer Fødevarestyrelsen i samarbejde med Forbrugerrådet TÆNK kampagnen ’Tjek datoen’. Den skal oplyse forbrugerne om forskellen på ’Sidste anvendelsesdato’ og ’bedst før’. Målet er, at undgå at god mad ryger i skraldespanden, og dårlig mad lander på tallerkenen.

- Hver eneste borger i Danmark smider knap et kilo mad ud om ugen, som sagtens kunne være spist. Det er et unødigt spild, og en helt unødvendig miljøbelastning, siger fødevareminister Dan Jørgensen.

Det er ikke alle forbrugere, der kender forskellen på ’bedst før’ og ’sidste anvendelsesdato’, men der er både store økonomiske og miljømæssige gevinster ved at kende forskellen på de to datomærkninger.

Bedst før
Gryn, konserves og yoghurt kan fx ofte sagtens bruges, efter datoen for ’bedst før’ er passeret med nogle dage. Varer mærket med ’sidste anvendelsesdato’ skal derimod direkte i skraldespanden, når datoen er passeret.

- Jeg kan godt forstå, hvis forbrugerne kan blive forvirrede over de forskellige mærkninger. Derfor håber jeg også, at vi med denne kampagne kan være med til at hjælpe forbrugerne, siger Dan Jørgensen.

- Det vigtigste er, at man som forbruger ved, at man risikerer, at blive syg, hvis man spiser varer, der har overskredet sidste anvendelsesdato. For vi skal naturligvis ikke gå på kompromis med fødevaresikkerheden.

Du vil kunne møde kampagnen tjekdatoen.dk på cafépostkort, storbyplakater og se filmen ’Tjek datoen’ på DR OBS i de kommende uger.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: