Sydkorea interesseret i dansk økologi

ØKOLOGI – Danmark og Sydkorea indleder grønt samarbejde. Stigende efterspørgsel efter økologi og dyrevelfærd blandt koreanske forbrugere kan åbne op for et nyt dansk eksportmarked.

Fødevareminister Dan Jørgensen indleder i dag besøg, der skal styrke dansk fødevareeksport til Sydkorea og Kina. Foto: Gustav Bech

Danmark har i dag indgået to aftaler med Sydkorea, der skal styrke samarbejdet og udveksling af viden om dyrevelfærd og økologi mellem de to lande.

Aftalen skal hjælpe de danske producenter med at få en fod indenfor på det attraktive koreanske marked, siger fødevareminister Dan Jørgensen.

- Dyrevelfærd og økologi er to områder, som jeg som fødevareminister har haft særlig fokus på. Derfor glæder det mig naturligvis ekstra meget, at vi nu kan indlede et samarbejde med koreanerne.

- Korea har en stærk og købekraftig middelklasse, og der er blandt koreanerne en stor interesse for økologi og dyrevelfærd. Danmark kan levere på begge dele, siger  fødevareministeren.

Kan få stor betydning
Samarbejdet om dyrevelfærd kan udover fremme af bedre dyrevelfærd også få stor betydning for Danmarks muligheder for eksport af oksekød. Korea lukkede ned for importen af oksekød i 2000 pga. udbrud af kogalskab i EU (dog ikke i Danmark).

- Jeg håber, at vi gennem det udvidede samarbejde om dyrevelfærd kan få mulighed for at vise koreanerne, hvor langt vi er i Danmark i arbejdet med at integrere dyrevelfærd og dyresundhed. Det kan forhåbentlig gøre det lettere at vinde koreanernes tillid, så de genåbner importen af oksekød, siger Dan Jørgensen.

Dan Jørgensen indleder i dag besøg, der skal styrke dansk fødevareeksport i Sydkorea og Kina.

Besøget, der indledes i Seoul og slutter i Beijing på lørdag, har til formål at styrke de politiske og erhvervsmæssige relationer med Kina og Sydkorea. En erhvervsdelegation fra Landbrug og Fødevarer og Dansk Industri følger ministeren.

Fakta om økologi og fødevareeksport

  • Siden 2014 har det ikke været tilladt at sælge og markedsføre produkter under EU’s økologiregler  som værende økologiske.
  • En såkaldt ækvivalensaftale mellem EU og Korea vurderes til at være umiddelbart nært forestående og ventes at gælde for bearbejdede produkter.
  • Danmarks eksport fra fødevareklyngen til Sydkorea var i 2013 på 677 mio. kr., hvilket svarer til 17 pct. af Danmarks samlede eksport til Sydkorea i 2013.
  • Danmarks eksport fra fødevareklyngen til Kina(inkl. Hong Kong) var i 2013 på 17,6 mia. kr. Det svarer til en tredobling siden 2009, hvilket gør Kina til et af Danmarks kernemarkeder for fødevareklyngen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: