Sustainia-pris gik til grøn action-helt

KLIMA – Arnold Schwarzenegger overrakte torsdag aften Sustainia Award til virksomheden bag solcelleløsningen IndiGo, som skaber lys i verdens udviklingslande. Samme dag kunne Sustainia offentliggøre nyt samarbejde med Nobel Sutainability Trust.

Små solceller leverer billig og ren energi til fattige familier i udviklingslande som Kenya og Malawi. (Foto: Azuri)

Mere end 1.000 tilskuere var mødt op, da den tidligere action-helt og guvernør i Californien, Arnold Schwarzenegger, torsdag aften kårede vinderen af Sustainia Award på Det Kgl. Teaters Gamle Scene i København.

Den globale pris er indstiftet for at hædre innovative og bæredygtige løsninger og idéer.

Små solceller på taget

Solcellerne kan styres ved hjælp af en mobiltelefon.

Det blev den britiske virksomhed Azuri Technologies, der løb med prisen for solcelleløsningen IndiGo, som er udviklet til hjem i udviklingslandene.

Teknologien giver indbyggerne mulighed for at installere små solceller på deres tage. I stedet for at investere et stort engangsbeløb for solcellen betaler brugerne løbende små beløb for solcellestrømmen via deres mobiltelefoner.

Forretningsmodellen betyder, at IndiGo kan forsyne familier i udviklingslandene med ren og billig elektricitet. 6.000 familier i Kenya, Malawi, Zambia og Sydsudan benytter allerede Azuris løsning.

Arnold Schwarzenegger sammen med prismodtageren, Azuris direktør, Simon Bransfield-Garth. (Foto: Azuri)

Sustainia Award-vinderen er en sand action-helt, der viser skeptikere og nej-sigere, at der allerede findes løsninger, som imødekommer miljøudfordringerne på vores planet, siger Arnold Schwarzenegger.

- Denne pris handler ikke bare om at gøre verden mere bæredygtig – den handler også om at forbedre de lokalsamfund, vi lever i. Sustainia Award flytter fokus fra debatten om klimaforandringer til de virkelige løsninger, som kan gøre en reel forskel.

Samarbejde med Nobel
Tidligere på dagen kunne initiativtagerne bag Sustainia Award præsentere et nyt og opsigtsvækkende partnerskab med Nobel Sustainability Trust.

Formanden for fonden, Gustaf Nobel, vil fremover indgå i den eksklusive partnerkreds af internationale forkæmpere for den bæredygtige udvikling sammen med den tidligere norske statsminister Gro Harlem Brundtland, formanden for FN’s klimapanel, Dr. Raendra K. Pachauri, og EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard.

- Bæredygtighed har altid været et adelsmærke for Nobel-familien. Som følge heraf har familiemedlemmerne grundlagt Nobel Sustainiability Trust, siger Gustaf Nobel.

Fonden er dedikeret til udvikling, forskning og implementering af vedvarende og bæredygtige løsninger, og i kraft af vores mission om at hjælpe bæredygtige løsninger med at blive virkelige og tilgængelige for alle er et partnerskab med Sutainia oplagt. Sustainia er en global platform, som skal skabe opmærksomhed om de gode løsninger, siger han.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: