Afrikas elefanter og næsehorn er truede

VILDE DYR – Kenya afbrænder 105 tons elfenben for at dæmme op for omfattende drab på elefanter og næsehorn. Topmøde i Kenya forsøger at finde en løsning.

Elefanterne i Afrika er truede af krybskytteri. Her er det elefanter i Uganda, der tager bad i en flod. Foto: Gustav Bech

Kenya er i færd med at afbrænde 105 tons elfenben, som gennem mere end tyve år er konfiskeret fra de mange krybskytter, der er godt i gang med at udrydde Afrikas elefanter og næsehorn.

De enorme mængder elfenben har en værdi af flere hundrede millioner kroner på det sorte marked. I Asien anvendes  anvendes stødtænderne i naturmedicin, fordi de tillægges helbredende egenskaber.

Afbrændingen i Kenya sker i forbindelse med et stort, internationalt tetopmøde i Nairobi, som skal forsøge at sætte en stopper for de omfattende massakrer og den indbringende sortbørshandel med stødtænder.

Topmødet begyndte i går, og afbrændingen sker i dag lørdag under stor international bevågenhed.

Stærkt signal
- Det er meget stærkt signal Kenya sender med denne elfenbens-afbrænding, siger Bo Normander, WWF Verdensnaturfondens programleder for skov, biodiversitet og truede arter.

- Det vidner om, at Kenya virkelig ønsker at gøre op med den illegale handel med truede dyr. Så vi hilser Kenya-initiativerne meget velkommen, siger han.

Kritikere foreslår, at Kenya sælger de 105 tons elfenben og i stedet bruger pengene på naturbevaring og bekæmpelse af krybskytteri, men dén løsning advarer WWF stærkt imod:

- Man ville sende et helt forkert signal. Salg af elfenben er ulovlig – både efter kenyansk lov og internationale bestemmelser. Så dén løsning giver simpelt hen ikke mening, understreger Bo Normander.

De 105 tons elfenben til stødtænderne stammer fra omkring 6.700 elefanter. På det sorte marked har elfenbenene en værdi på flere hundrede millioner kroner.

Man regner med, at op mod 100.000 elefanter er blevet ofret de seneste år i jagten på stødtænder, og i dag er der kun en halv million elefanter tilbage i hele Afrika.

 

FAKTA om krybskytteri

  • Omkring 30.000 elefanter skydes hvert år af krybskytter i Afrika.
  • De hårdest ramte områder er Centralafrika, Tanzania og Mozambique.
  • Krybskytteriet styres af kriminelle, internationale netværk.
  • Asien er storaftager af elfenben og horn fra næsehorn samt knogler fra tigre. Horn fra næsehorn og stødtænder bruges i dekorationer, men også i forbindelse med overtro. Især i Asien tror mange, at de har helbredende virkning – og kan helbrede f.ejks. kræft og aids.
  • FN har opgraderet kampen mod krybskytteri og vedtog sidste år en historisk resolution, der forpligter alle lande til at stramme op på deres kollektive bestræbelser på at afslutte den globale-krybskytterkrise og tackle den enorme illegale handel med vilde dyr.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: