Supermarkederne ind i kampen om bæredygtigt fiskeri

Supermarkederne lytter og vil indkøbe bæredygtige fisk. Stor britisk kæde er det gode eksempel, siger Greenpeace.

Det går langsomt, men det går helt klart fremad. Det er konklusionen i en ny undersøgelse fra Greenpeace af supermarkederne indkøb af fisk og skaldyr.

Rapporten følger op på det arbejde, Greenpeace begyndte i 2008, for at få supermarkederne til at stoppe med at sælge udrydningstruede fisk eller fisk fanget med ødelæggende metoder.

Greenpeace lavede blandt andet aktioner i Føtex og Super Best, hvor aktivister spændte net over fiskemontre og dåsetun.

- Det er fint at se, at supermarkederne lyttede og fik udviklet politikker for, hvordan man indkøber fisk. Det er dog lidt skræmmende, at der skulle så hårdt pres til. Det var jo mere betryggende, hvis supermarkederne ikke havde været så modstræbende, men i stedet selv gik aktivt ind i problematikken, siger Hanne Lyng Winter, marinbiolog i Greenpeace.

Stadig et stykke vej
Ifølge hende har Lidl og Rema 1000 udviklet de bedste fiskepolitikker.

- Men der er stadig et langt stykke at gå for alle danske supermarkeder, siger hun.

Rapporten samler op på supermarkederne i hele Norden og bliver fremlagt i dag på et seminar for supermarkederne og andre interessenter om, hvordan de undgår at sælge ubæredygtige fiskeprodukter. Blandt oplægsholderne er Henrik Sparholt fra det internationale havundersøgelsesråd ICES, kokken Nikolai Kirk, eksperter fra Greenpeace og Jeremy Ryland Langley, der er fiskeindkøber fra den engelske supermarkedskæde Waitrose.

- Waitrose er med som det gode eksempel. De nægter at sælge ubæredygtige fiskeriprodukter. De har taget de værste produkter helt væk, og så gør de et stort arbejde ud af at sikre sig de bedste alternativer af andre arter. det vil sige, at de meget kritisk undersøger, hvor deres fisk og skaldyr bliver fanget og med hvilke metoder, siger Hanne Lyng Winter.

- De danske supermarkedskæder har stort set taget det første skridt og er kritiske overfor de allermest truede arter. Men næste skridt mangler. De skal blandt andet proaktivt forholde sig til fangstmetoder og fangstområder for alle de mange arter, selvom det er meget kompliceret, siger marinebiologen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: