SuperBest presset til at udfase foie gras

FOIE GRAS – SuperBest indstiller som den sidste supermarkedskæde i Danmark salget af foie gras, og fjerner de sidste rester fra hylderne. Herefter glider det helt ud af sortimentet. En stor sejr for Anima.

Anima kunne for nylig offentliggøre rystende video og billeder af gæs, der tvangsfodres for at frembringe den efterspurgte franske delikatesse. Foto: Anima

SuperBest indstiller som den sidste supermarkedskæde i Danmark salget af foie gras, og fjerner de sidste rester fra hylderne. Herefter glider det helt ud af sortimentet.

Det sker efter flere års pres fra dyreværnsorganisationen Anima, som siden 2005 har ført kampagne imod den fransk inspirerede delikatesse, som frembringes på grusomste vis ved at tvangsfodre gæs. Som det ses på billederne, tvinges foderet ned i halsen på dyret.

SuperBest er den sidste i en lang række af butikskæder, der har indstillet salget af den kontroversielle spise, og dermed er der ikke længere nogen supermarkedskæder i Danmark, der vil sælge foie gras.

Det store gennembrud kom for nylige, da nye stærke billeder og videoklip for nyligt blev vist af medierne. Optagelserne viser hvordan ænder tvangsfodres og gennemgår noget, der ligner ren tortur på franske foie gras farme.

Kampagne siden 2005

Dyrene opfedes i bure. Foto: Anima

Hos Anima vækker udviklingen stor begejstring.

- Vi har arbejdet med at sætte fokus på ænder og gæs’ lidelse på foie gras farme siden 2005, og derfor synes vi godt vi kan tale om at der skrives Danmarkshistorie, når alle supermarkedskæder nu står sammen om at boykotte et helt igennem uetisk produkt, sigerThorbjørn Schiønning, der er kommunikationschef hos Anima.

- Med denne kæmpesejr for dyrene vil vi fortsætte med at tage kontakt til restauranter og bede dem følge tidsånden og finde et dyrevenligt alternativ til det, der bedst kan betegnes som ‘dyremishandling på dåse’, siger han.

Foie gras har igennem mange år været forbudt at producere i Danmark, men det er stadig lovligt at importere. Anima arbejder for at der skal indføres et produktions- og importforbud mod foie gras på EU-plan.

Nedenfor er listen over de supermarkeder der ikke længere sælger foie gras. Animas optælling viser, at det drejer sig om over 2500 supermarkedsbutikker på dansk grund.

Adskillige  supermarkeder har i en årrække haft en politik om ikke at sælge foie gras. Det gælder blandt andet Dansk Supermarked, Coop og Salling.

Supermarkeder der ikke længere sælger foie gras

7-Eleven
Aldi
Bilka
Dagli’ Brugsen
Fakta
Føtex
Irma
Kiwi Minipris
Kvickly
Lidl
Magasin – Mad & Vin
Netto
Nemlig.com
Rema 1000
Salling
Spar
SuperBest
Superbrugsen
Løvbjerg

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: