Stengården vandt årets Gaiapris for økologi

Elisabeth og Jens Otto Rasmussen, der driver Stengården – et alsidigt økologisk landbrug i Bregnerød på Nordsjælland, har vundet Gaiafondens 25 års jubilæumspris.

Elisabeth og Jens Otto Rasmussen sælger mere end 1.500 forskellige produkter i deres økologiske supermarked på Stengården, få kilometer fra Farum.

Parret modtager prisen fordi de har ydet et usædvanligt og vigtigt bidrag til økologisk bæredygtighed i Danmark.

- Vi har drevet gården økologisk, siden vi overtog den i 1997, fortæller Elisabeth Rasmussen.

- Stengården er et meget meget alsidigt, økologisk landbrug med 50 forskellige slags grønsager. Desuden har vi en besætning med 25 stk. kødkvæg. Hertil kommer en frugtplantage og 3.000 høns, der går rundt i vores frugtplantage og selvfølgelig lægger verdens bedste æg.

Eget økologisk supermarked

De første seks-syv år blev Stengårdens produkter solgt ved en lille bod ved vejen, hvor kunderne selv kunne lægge penge i en kasse. Salget gik godt, efterspørgslen steg, og i 2004 besluttede parret at udvide med en decideret gårdbutik, som reelt er et økologisk supermarked med over 1.500 forskellige økologiske produkter på hylderne.

Supermarkedet har nu nået en årlig omsætning på 4,5 millioner kroner, og gården beskæftiger fire medarbejdere, heraf halvanden person i butikken. Butikken har åben alle ugens dage, dog kun fire timer om søndagen.

Omkring 1.000 kunder strømmer til hver uge for at købe både basisvarer og specialvarer, de har svært ved at finde i de almindelige butikker.

- Der var mange økologiske varer, jeg selv savnede i vores lokale butikker.  Men nu behøver jeg heldigvis ikke gå så langt for at finde dem, siger Elisabeth.

Først og fremmest egne produkter

I det økologiske supermarked finder kunderne først og fremmest Stengårdens egne produkter: 50 forskellige slags grønsager og urter, kød, æg, 17 forskellige æblesorter, pærer, blommer og kirsebær.

Butikken satser desuden på lokalt producerede varer fra sjællandske avlere og virksomheder. I køledisken og fryseren er der for eksempel mælk fra  Øllingegård  og is Hansens flødeis i Hornsherred.

Mel og havregryn kommer fra Aurion i Nordjylland og svenske Saltå Kvarn og leveres af blandt Aurion og Biogan.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: