Spis økologisk, hvis du vil tisse mindre glyfosat

ØKOLOGI – Adskillige forsøg viser, at indholdet af glyfosat i urinen falder, hvis man skifter til økologisk mad. Nu har også de to tidligere Monte Carlo-drenge, tv-journalisterne Peter Falktoft og Esben Bjerre medvirket i et forsøg for supermarkedskæden Irma.

Kan økologi ses i urinen? Og falder koncentrationen af pesticider i kroppen, når der kun står økologi på menuen?

Irmas ambassadører Peter & Esben – de tidligere Monte Carlo-drenge kendt fra radio og tv – har gjort forsøget og kastet sig ud i et full scale eksperiment, hvor de to uger i oktober gik all in på økologi og udelukkende spiste økologiske fødevarer både morgen, middag og aften. Også alle mellemmåltider og drikke var økologiske.

Efter en 14 dages periode med farvel til alle konventionelle fødevarer og en diæt udelukkende bestående af økologi, blev testen fulgt op af endnu en urintest, der viste, om der var sket en ændring i niveauet pesticider i urinen.

Eksperimentet skulle vise, om økologi gør en forskel. Og det gør den, viser målingerne.

Pesticid-niveauet falder
I forsøget blev der blandt andet testet for stoffet glyfosat, der anvendes i kornproduktionen i udlandet, og som ofte forbliver som rest i mange konventionelle brød- og kornprodukter. Testen omfattede også chlorpyrifos, der tilsvarende bruges i produktionen af udenlandsk frugt.

Efter 14 dage med en kost udelukkende bestående af økologi faldt koncentrationen af glyfosat og chlorpyrifos hos Peter Falktoft fra et niveau over gennemsnittet til et niveau, hvor man ikke længere kunne måle koncentrationen.

Professor Lisbeth E. Knudsen fraFaculty Of Health Sciences ved Københavns Universitet og Susanne Nørmark, direktør for virksomheden TREALIV, der står bag testen, er ikke overraskede over resultatet.

- På meget kort tid er du gået fra at have ligget et stykke over gennemsnittet til at vi slet ikke kunne finde stoffet i urinen, siger Susanne Nørmark i et videoklip til Peter Falktoft.

Hos Esben Bjerre var koncentrationen i urinprøverne så høje, at Susanne Nørmmark ikke kunne gennemføre analysen.

Susanne Nørmark analyserede urinprøverne fra Peter Falktoft og Esben Bjerre.

Kan ødelægge fertilitet
- Ved konventionelt dyrkede afgrøder vil man kunne finde rester af pesticider i de færdige fødevarer, der ender på supermarkedernes hylder, og som vi putter i munden. Der findes forskellige typer af pesticider, og de har blandt andet til formål at ødelægge fertiliteten og nervesystemet hos insekter. Hvorvidt de også påvirker disse systemer hos mennesker, ved vi ikke nok om, siger Susanne Nørmark.

- Når vi måler indholdet af pesticidrester i urinen hos mennesker, der ikke lever økologisk, finder vi typisk indtil flere stoffer. Til gengæld ser vi også, at niveauerne falder igen, når testpersonerne udelukkende lever af en økologisk kost. Akkurat som det var tilfældet med Peter, siger hun.

Peter Falktoft tissede ikke længere glyfosat, da han gik over til at spise økologisk.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: