Solcelle-fly på vej over Stillehavet

SOLCELLER – Solar Impulse 2-flyet, der flyver verden rundt på solenergi, er lettet fra Kina og er på vej over Stillethavet. Piloten skal flyve 130 timer i træk. Han kan kun sove 20 minutter af gangen.

Det kan lade sig gøre at flyve udelukkende på solenergi har Solar Impulse bevist.

Det soldrevne fly Solar Impulse 2 gik i går på vingerne i Nanjing i Kina og har sat kursen ud over Stillehavet mod Hawaii.

Hvis alt går vel, lander flyet, hvis eneste energikilde kommer fra solen, på Hawaii efter seks dages og fem nætters flyvning.

Flyet er på vej Jorden rundt, og den del af turen, der nu er indledt, er ifølge Solar Impulse-folkene den mest udfordrende del af del af turen.

Skal flyve i 130 timer i træk
Turen er på 8.172 kilometer. Og den 62-årige schweiziske pilot Andre Borschberg skal være i luften og navigerer flyet ca. 130 timer i træk. Hvis det lykkes, vil det være ny rekord og en historisk milepæl, siger Solar Impulse i en pressemeddelelse.

- Dette er sandhedens øjeblik. Hvis det lykkes, vil denne flyvning til Hawaii demonstrere troværdigheden af Bertrand Piccards 16 år gamle vision om, at et fly i dagevis kan flyve uden brændstof. Det vil ændre vores tankegang, så vi får øjnene op for det enorme potentiale i rene teknologier og vedvarende energikilder, siger André Borschberg, som foruden at være pilot også er medstifter og administrerende direktør af Solar Impulse.

André Borschberg før han i går lettede fra Nanjing lufthavn i Kina. Han skal flyve non-stop i 130 timer.

Mit livs flyvetur
Solar Impulse har sat sig som mål i løbet af fem måneder at flyve 235.000 kilometer kun ved hjælp af energi fra solen.

Inden han gik i luften i Nanjing sagde Borschberg, at der bliver tale om ‘mit livs flyvetur’.

Han skal tilbringe den lange tur i et cockpit, der kun er 3,8 kvadratmeter. Han er ifølge CNN spændt fast til sit sæde, der fungerer som både seng og toilet.

Hvis der ikke er turbulens, kan han aktivere automatpiloten og tage en lur, men kun 20 minutter af gangen.

Begge piloter har inden deres projekt taget kurser i meditation og selvhypnose. Det skal sætte dem i stand til at koncentrere sig i lange perioder, ligesom yoga skal hjælpe dem med at slappe af på den begrænsede plads, skriver Ritzau.

Om bord har Borschberg tilstrækkeligt med mad og drikke til at klare sig i en uge. Om bord er desuden en faldskærm og en gummiflåde.

 

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: