Barbados satser på solenergi

ENERGI – Truet af klimaforandringer forsøger Barbados at feje for egen dør ved hjælp af grøn teknologi.

Halvdelen af alle husstande i Barbados bruger solen som energikilde i det mindste til varmt vand. Foto: CC BY flickr Berit Watkin

Nogle taler om det – andre gør noget ved det. Den caribiske ø-nation Barbados er (var) udmærket klar over, at med kostbar energiimport ville økonomien lide konstant af pengemangel. Men når der nu er så megen sol, kunne den jo bruges til at varme vand med.

I dag er halvdelen af alle husstande i Barbados udstyret med sol-anlæg, hvilket ville være en bedrift i et ethvert land. Landet gør, hvad det kan for at skifte til grønne teknologier, energibesparelser, beskyttelser af natur og infrastruktur og mindre CO2-udledning som en national strategi.

Truet af klimaforandringer
Barbados er en del mindre end Bornholm, men huser over en kvart million mennesker. Landet er et af de truede som følge af klimaforandringer. Befolkningen lider under forandrede vejrforhold, der bringer flere voldsomme storme end tidligere.

Sol-varmere til vand er ikke nyt i Barbados. En lokal industri har været aktiv og er vokset siden 1974. Nu er firmaerne på vej ind i markederne i nabolande. I øvrigt giver regeringen skatterabat for moderniseringer med grøn energi og har skåret importafgifter og moms på grønne varer.

Den 5. juni er global miljø-dag, og her er Barbados udpeget som et af foregangslandene af UNEP, FN’s miljøorganisation.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: