Slaget om DONG får SF til at forlade regeringen

DONG – Annette Vilhelmsen går som formand, og SF træder ud af regeringen.

Pia Olsen Dyhr har gjort det godt som transportminister og er den foreløbige favorit som ny formand for SF. Hun er en del af den grønne fløj i partiet.

Balladen om salget af energiselskabet DONG fortsætter og får nu SF til at slå revner.

SF træder ud af regeringen, og Annette Vilhelmsen har meddelt, at hun trækker sig som formand.

SF indkalder til et ekstraordinært landsmøde, hvor en ny formand skal udpeges.

Umuligt at samle partiet
- Det har vist sig ikke at være muligt at samle partiet. Uenigheden har været for stor. Vi er ikke i regering for enhver pris,  siger Annette Vilhelmsen på et pressemøde.

Hun erkender, at SF er i dyb krise og står over for store udfordringer.

- Det er noget af det mest pinlige og latterlige, jeg har været med til længe,« siger tidligere SF-minister Ole Sohn til Jyllands-Posten.

Pia Olsen Dyhr foreløbig favorit
Blandt de mulige formandskandidater er SFs næstformand, Mette Touborg, som er borgmester i Lejre. Mette Touborg har dog afvist, at hun er formandskandidat.

Også transportminister Pia Olsen Dyhr tippes som en mulig kandidat til den utaknemmelige post som formand for det kriseramte parti. Hun stillet op til formandsvalget i 2005, men tabte til Villy Søvndal. I dag er situationen dog en helt anden, og pilen peger foreløbig på Pia Olsen Dyhr som den mest oplagte kandidat til posten.

- Jeg takker af som transportminister – det har været sjovt. Men jeg er klar til at sikre SF indflydelse, også udenfor regering. Vi skal ikke være et protestparti, men et parti der vil forandre Danmark, skriver hun på facebook.

Ida Auken har på facebook meddelt, at hun ikke er kandidat.

Ny regeringsrokade
Statsminister Helle Thorning-Schmidt skal nu i gang med en ny regeringsrokade, og de seks SF-ministre er allerede gået i gang med at gøre klar til at forlade ministerkontorerne.

- Tak til SF for et godt samarbejde. Jeg kommer til at savne Annette Vilhelmsen og de øvrige SF-ministre. SF er langt bedre end deres rygte. De har været dygtige , siger statsminister Helle Thorning-Schmidt, som fastholder, at SF har haft ‘solid indflydelse på regeringens politik’.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: