Skotland forbyder GMO-afgrøder

GMO – Skotland har planer om at forbyde genetisk modificerede afgrøder, siger Skotlands landbrugsminister Richard Lochhead. Han håber, det kan være med til at beskytte landets image som et grønt land med en uberørt natur.

Forskerne Sarah Seehaver (tv) og Seth Baines analyserer majsplanter. Pressefoto BASF

Skotland har planer om at forbyde dyrkning af genmodificerede afgrøder og vil inden længe forelægge en anmodning til de relevante EU-myndigheder. Det siger Skotlands landbrugsminister Richard Lochhead.

- Skotland er kendt verden over for vores smukke natur. Ved at forbyde dyrkning af genetisk modificerede afgrøder vil vil beskytte og yderligere styrke vores status som et rent, grønt land, siger han.

Op til de enkelte lande
EU har for nylig givet de enkelte lande mulighed for at sige nej til GMO-afgrøder, og den skotske regering vil inden længe være klar med sin officielle anmodning, fremgår det af en regeringserklæring.

- Den skotske regering har i lang tid haft bekymringer om genetisk modificerede afgrøder – bekymringer, der deles af andre europæiske lande og forbrugere, og som ikke bare bør afvises, siger Lochhead.

Ud over sundheds- og sikkerhedsmæssige bekymringer frygter den skotske regering også, at GMO-afgrøder vil skade fødevareindustrien, som årligt omsætter for næsten 150 milliarder kroner.

- Skotsk mad og drikke er værdsat både hjemme og i udlandet for sin naturlige, høje kvalitet, som ofte indbringer en merpris, og jeg har hørt direkte fra fødevare-, og drikkevareproducenter i andre lande, at de går i en lang bue uden om GMO, fordi de frygter forbrugernes modreaktion, siger den skotske landbrugsminister.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: