Sjældne jordarter skal genbruges

MILJØ – Tre nye projekter skal fremme miljøvenligt elektronik og genanvendelse af elektronikaffald. Det kan blandt andet føre til bedre design af elektronikken, så det kan skilles ad og materialerne bruges igen i nye produkter.

Hvidevarebranchen tegner sig for omkring 60 procent af al elektronikskrot. Foto: Colourbox

Når det kommer til din smartphone, er genbrug bogstavelig talt guld. Telefoner, kameraer og anden elektronik, vi bruger i hverdagen, indeholder nemlig både guld, sølv og sjældne jordarter. Derfor vil miljøministeren nu sammen med industrien forsøge at skabe interesse for at skabe bedre elektronik, der er miljørigtigt designet.

- Vi skal blive bedre til at udnytte de mange værdifulde materialer i vores elektronik. I dag genanvender vi under 5 procent af de sjældne jordarter, der bruges i alt fra displays til vindmøller og elbiler. Derfor skal vi lære at designe elektronik, der nemt kan skilles ad, så vi kan bruge materialerne igen i nye produkter, siger miljøminister Ida Auken.

Projekterne kommer i forlængelse af regeringens nye ressourcestrategi.

- Vi har lige lanceret en ambitiøs ressourcestrategi, hvor målet er, at vi udnytter ressourcerne i affaldet bedst muligt. Derfor er det meget glædeligt, at industrien er med på at øge genanvendelsen af elektronikaffald, siger Auken, har rosende ord om industrien.

Adskille, sortere og genanvende
Miljøministeren og producenterne er blevet enige om at starte tre nye projekter i løbet af 2014-16. Producenterne har påtaget sig at finansiere gennemførelsen af projekterne, som vil koste 15 millioner kroner over de tre år.

Der er fokus på miljørigtigt design, udvikling af teknologier til at adskille, sortere og genanvende de værdifulde materialer i elektronikskrot samt målrettet indsats for mere indsamling, når de mulige kilder er identificeret.

I dag er producenterne forpligtet til at finansiere håndteringen af husholdningernes ca. 80.000 tons elektronikaffald hvert år.

Industrien: Vi kan få et forspring
Med projektet bliver der fokuseret på, hvordan der kan skabes mere incitament til at sætte elektronikprodukter på markedet, hvor der er fokuseret på genanvendelse og andre miljøfaktorer i stedet for blot at hæve administrations- og omkostningsniveauet. Det kan give flere fordele, mener DI, der er en af hovedparterne i aftalen.

- Vi kan få et forspring på det her område, som kan give nye forretningsmuligheder for dansk erhvervsliv. Teknologien til at udskille og genanvende de forskellige dele af elektronikken er stadig i sin vorden, og vi har et voksende globalt marked for genanvendelse. Som producenter har vi også et ansvar for, hvad der sker med elektronikaffaldet, og med de tre projekter løfter vi det ansvar på en måde, der både gavner miljøet og kan hjælpe danske virksomheder, siger direktør i DI Lars B. Goldschmidt.

Projektet får også opbakning fra Foreningen af producenter og importører af Elektriske Husholdningsapparater (FEHA).

- Hvidevarebranchen står for ca. 60 pct. af dagens elektronikskrot i Danmark. Vi ser en stigende interesse for genbrug af gamle materialer i nye produkter – og ser det danske projekt som et beskedent første skridt i en stor rejse, som industrien skal ud på, siger direktør Henrik Egede, FEHA.

Aftalen er lavet mellem miljøministeren og Dansk Industri (DI), Foreningen af producenter og importører af Elektriske Husholdningsapparater (FEHA), DI ITEK, DI Handel, Branchen Forbruger Elektronik (BFE), Elretur, European Recycling Platform (ERP) og Lyskildebranchens WEEE Forening (LWF).

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: