Sikker skolestart: Er dit barn parat til at cykle selv?

TRANSPORT – Skolestart betyder mange nye cyklister på veje og stier. Har dit barn udstyret og færdighederne i orden til at cykle sikkert i skole på egen hånd?

Det er vigtigt, at børnene lærer, hvornår det er hensigtsmæssigt at stå af cyklen og trække.

Skoleårets første uger byder på et væld af nye oplevelser, og mange skal nu klare cykelturen til og fra skole på egen hånd. Loven tillader seksårige børn at køre selv, men kender dit barn færdselsreglerne godt nok? Og kan han eller hun manøvrere cyklen på sikker vis?

– Det er meget forskelligt, i hvilken alder børn er klar til selv at cykle i skole. Nogle følges med ældre søskende og kan allerede fra seksårsalderen, mens andre bor i et stærkt trafikeret område og må vente nogle år, forklarer Benitta Beyer, der er specialist i blandt andet børnecykler og indehaver af Fri BikeShop i Køge.

Det er vigtigt, at forældrene vurderer hvert barn individuelt, mener hun.

Er der styr på reglerne? Kan barnet agere ansvarligt i trafikken? Og har barnet den rette cykel?

Tjekliste
Her er hendes tjekliste, så du kan afgøre, om dit barn er parat til cykelturen til skole:

Færdselsregler og skiltenes betydning er essentiel viden for dit barn, inden det bliver sluppet løs i trafikken. Du skal sikre dig, at dit barn kender ruten til og fra skole, og gennemgå dens farezoner, herunder særligt vejkryds og krydsende stier. Barnet skal kunne vurdere andre trafikanters hensigt og hastighed og på den måde forudse farlige situationer samt vurdere, hvor og hvornår det er sikkert at krydse en vej.

Cykelfærdigheder som at holde balancen, bremse og svinge skal være på plads, inden cykelturen til skole er sikker. Udover at mestre de elementære færdigheder skal dit barn også kunne orientere sig til siderne og bagud over skuldrene uden at miste balancen. Desuden er det en god ide at træne nødopbremsninger og -reaktioner.

Cykelstørrelsen er vigtig, og ofte går forældre bevidst efter en for stor cykel, så barnet kan bruge den i længere tid. Det er dog både skadeligt og potentielt farligt med en forkert cykelstørrelse.

Barnet overstrækker nemt knæet for at nå pedalerne, og cyklen bliver sværere at manøvrere, hvis den er for stor. Samtidig er det svært at holde balancen på en cykel, der er for lille. Som tommelfingerregel skal barnet kunne sidde på sadlen og nå jorden med trædepuden.

Den rette cykel er vigtig for at give dit barn en positiv, motiverende cykeloplevelse. En tung cykel uden gear kan forvandle en lille bakke til Alpe d’Huez for utrænede cykelben.

Tidligere blev der næsten kun solgt børnecykler med indvendige gear, men fordi cirka 15 procent af energien går tabt i indvendige gear, vælger flere nu udvendige gear.

Hos Fri BikeShop, der omfatter 88 cykelbutikker i hele landet, er alle børnecykler i aluminium. Det sparer to-tre kilo i forhold til billigere stålmodeller, og den vægtforskel har stor betydning for børnebenenes evne til at få fart i pedalerne.

Cykelhjelmen bliver heldigvis brugt af langt de fleste børn og unge i dag. Men for at sikre, at den beskytter dit barn, skal den sidde korrekt på hovedet. Det er altafgørende, at dit barn er med i butikken og prøver hjelmen inden købet.

Der er ingen alder på hjelme, og børn har meget forskellige hovedformer og -størrelser. Gå efter en hjelm med et nakkespænde, som strammer hele hjelmen op, og placer hjelmen, så den også dækker panden.

Kilde: Fri BikeShop

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: