Shell vidste besked om klimaændringer for 30 år siden

KLIMA – Helt tilbage i 1986 advarede Shells forskere i de interne dokumenter om »relativt hurtige og dramatiske ændringer« af klimaet med mulighed for »omfattende sociale, økonomiske og politiske konsekvenser«.

Dagbladet Information kortlægger i en stor baggrundsartikel historien bag filmen »Climate of Concern«, som blev produceret af Shell for 30 år siden.

Længe før nogen vidste noget om de globale klimaændringers ødelæggende konsekvenser, advarede olieselskabet Shells forskere om de markante ændringer af klimaet, der i dette århundrede vil skabe dramatiske ændringer af livsbetingelserne overalt på kloden.

Hidtil fortrolige Shell-dokumenter og en for længst glemt film fortæller om et olieselskab i splid med sig selv, skriver dagbladet Information, som i en stor baggrundsartikel har kortlagt historien bag en for længst glemt film Climate of Concern, som blev produceret af Shell for mere end 30 år siden.

Shell var på forkant med videnskaben
- Man kunne tro, filmen var lavet af Al Gore. Men tilbage i 1991 havde den kommende vicepræsident endnu ikke udgivet sin første bog om klima og miljø. Så det var det multinationale olieselskab Shell, der på forkant med klimavidenskaben producerede filmen Climate of Concern. Ifølge selskabet selv »en af de første advarsler om truslen om global opvarmning«, skriver Information.

Til billeder af smeltende is og lavtliggende stillehavsøer beskriver Shell i den hidtil glemte film de mulige »katastrofale« konsekvenser af klimaændringer.

»Tropiske øer, som selv i dag knap kan holde sig oven vande, vil til at begynde med blive ubeboelige for derefter at forsvinde under bølgerne,« siger fortælleren, der fortsætter med oplysninger om »ødelæggende flodbølger«, der kan blive »hyppigere og endog vildere«.

Helt tilbage i 1986 advarede Shells forskere i de interne dokumenter om »relativt hurtige og dramatiske ændringer« af klimaet med mulighed for »omfattende sociale, økonomiske og politiske konsekvenser«.

Senere udarbejdede man grafer, der afslørede, at afbrænding af de kendte reserver og sandsynlige ressourcer af fossil energi vil bringe verden langt hinsides de CO2-koncentrationer, der skal respekteres for at bremse opvarmningen, før den når to grader.

Læs artiklerne i Information:

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: