Sådan undgår du madspild i påsken

MAD – Frivillige fra Stop Spild af Mad tager kampen op mod påskens madspild. Du går let i madspildsfælden i påsken, advarer de.

Det er let at anvende resterne i nye retter, så du helt kan undgå at smide god mad ud. Foto: Klidmoster.dk

Selvom vi måske kun er otte mennesker til påskefrokosten, laver vi mad til 14, for der skal nødig mangle noget. Og selvom lukkeloven i Danmark er lavet om og mindre supermarkeder holder faktisk åbent i helligdagene, så ender mange af os alligevel med at hamstre meget mere mad til påsken, end vi har brug for.

Hvert år spilder danske forbrugerne og detailhandelen så meget mad, at det svarer til 9.730 indkøbsvogne fulde af mad hver dag, og påskedagene hører til blandt de absolut værste.

Derfor har forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad haft ekstra travlt med sin oplysningsindsats for at undgå påskens madspildsfælder.

Aktionsdage: Tøm køleskabet
Winnie Gade, der er frivillig i Stop Spild Af Mad, råder danskerne til bedre planlægning.

- Begynd allerede nu, i god tid inden, at gøre plads til påsken, opfordrede hun i god tid før påsken.

- Begynd at afholde nogle »tøm køleskabet« og »tøm fryseren« dage for at spise rester og tømme ud af dit madoverskud og gøre plads til de gode rester, som kommer efter påsken. En god idé er at planlægge efter, hvor mange mennesker, der kommer til påskefrokosten, og hvor meget de plejer at spise, råder hun.

Hun mener også, det er en god idé at skrive erfaringerne ned.

- Så har du erfaringer til næste påske om, hvad du skal være opmærksom på, så du ikke falder i madspildsfælden, siger hun.

Gå efter kvalitet
Også den kendte madblogger Malou Rotvel Pagh fra Klidmoster.dk advarer indtrængende mod påskens madspildsfælder.

- Det er altid en god idé at gå efter kvalitet i stedet for kvantitet. Køb mindre ind, og køb mad af bedre kvalitet – og helst økologisk, så ender du også med at smide mindre ud, siger hun.

- Stil maden frem på påskebordet gradvist ind, da der er ingen grund til at stille alle retter frem på bordet på én gang. Så holder maden også længere. Og fyld fadene op efter behov. Vi skal gøre op med frygten for at der er ikke nok mad – alle skal nok blive mætte efter påskefrokosten. Mindre størrelse tallerkener, skåle og fade er også en god ide. Det får os til at putte mindre mad på tallerkenen, overspise mindre og samtidigt levne mindre, forklarer hun.

Sådan undgår du madspild i påsken

  • Start planlægning i god tid inden påsken og få spist igennem dit køleskab og din fryser, så der er plads til at gemme påskens madoverskud.
  • Køb ikke mad ind til 14, hvis I kun er otte mennesker til påskefrokosten. Alle skal nok blive mætte.
  • Gå efter datovarer. Derved køber du billigere mad som du skal bruge snart, og du hjælper supermarkedet med at undgå madspild.
  • Styr din indre hamster. Husk, at de mindre supermarkeder har faktisk åbent i påsken, så du behøver ikke at købe det hele på én gang.
  • Kvalitet frem for kvantitet. Køber man dyrere råvarer af bedre kvalitet, så er man også tilbøjelig til at smide mindre ud.
  • Hav en plan for rester inden tilberedelserne til påskefrokosten. Masser af madoverskuddet kan sagtens gemmes og bruges i nye retter, fx. kan sild bruges i en god sildesalat.
  • Tilbered lidt mindre mad til påskefrokosten, end du plejer: vælg de mængder, du plejer og gang med 0,75 – så har du allerede reduceret dit madspild, inden du begynder.
  • Brug mindre størrelse fade og mindre størrelse tallerkner på påskefrokostbordet, og stil maden gradvist ind.
  • Vent med at mikse enkelt-delene af hver ret sammen til lige før servering. Så er det nemmere at anvende dem i retter dagen efter.
  • Lad ikke maden stå og svede på påskefrokostbordet i flere timer, sørg for at resterne kommer hurtigt på køl.
  • Husk at udnytte resterne – restemad er gratis mad, som sparer både tid og penge.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: