Sådan styrer du uden om farlig kemi

KEMIA – Tre ud af fire unge mellem 20-25 år vil gerne undgå problematiske kemikalier i hverdagen. Det er dog de færreste, der gør det, viser ny undersøgelse. Miljøminister Ida Auken vil derfor gøre de unge i stand til at tage et aktivt valg og navigere i kemijunglen.

Ida Auken vil hjælpe de unge med at styre uden om den problematiske kemi i fx tøj, elektronik, hud- og hårplejemidler. /Foto: Colourbox

Et stort flertal af danske unge mellem 20-25 år ønsker at undgå unødige kemikalier i hverdagen. Men det kniber med at sætte handling bag ordene.

75 procent af de unge svarer i en undersøgelse, som Miljøstyrelsen har fået lavet, at de ønsker at undgå problematisk kemi i hverdagen.

Samtidig svarer blot 20 procent af de unge, at de i høj eller meget høj grad forsøger at undgå at blive udsat for kemikalier.

Det vil miljøminister Ida Auken gerne lave om på.

- De unge siger selv, at de gerne vil skrue ned for den samlede kemiske påvirkning, de er udsat for hver eneste dag. Jeg vil gøre de unge bevidste om, at der er kemi i alt – i deres møbler, deres yndlings parfume, i deres nye jeans og i deres indeklima – så de kan tage et aktivt valg, styre gennem den daglige kemijungle og i sidste ende gå uden om den kemi, som de synes, at de godt kan undvære, siger Ida Auken.

Hvilken hverdagskemi ville du tage med på en øde ø?
Miljøministeren lancerer derfor kampagnen “Hverdagskemi”, der især sætter fokus på de steder i de unges hverdag, hvor de ikke nødvendigvis er bevidste om, at der er kemi.

For eksempel ved langt de fleste unge i undersøgelsen godt, at der er kemi i blandt andet hårfarve og rengøringsmidler. Men de færreste unge ved, at naturlig parfume, elektronisk udstyr, tøj og møbler også kan være kilder til unødig kemisk påvirkning.

- Vi skal sørge for, at de unge bliver mere bevidste om, hvad de udsætter sig selv for. Men samtidig skal vi gøre, hvad vi kan for at få skrappere krav til kemikalierne i vores hverdagsprodukter. Derfor vil jeg også kæmpe for, at EU-lovgivningen strammes, så den tager højde for, at vi hver dag bliver udsat for en cocktail af kemikalier, siger Ida Auken.

I kampagnen bliver de 20-25-årige stillet spørgsmålet: “Hvilken hverdagskemi ville du tage med på en øde ø?”. Det sker for netop at sætte fokus på den cocktail af kemikalier, de er omgivet af i deres dagligdag.

Spørgsmålet, der går igen i biograf- og tv-spot og på Facebook, skal få de unge til at gå i dialog med hinanden og til at overveje, om der er kemi i deres hverdag, som de kan undvære.

Fem råd: Sådan skruer du ned for kemien

  1. Luft ud og fjern støv
  2. Vælg miljømærkede produkter
  3. Vask nyt tøj før brug
  4. Undgå indånding af spray
  5. Når du maler: luft ud og undgå hudkontakt

Kilde: Miljøstyrelsen

Om Miljøstyrelsens kampagne “Hverdagskemi”

  • Kampagnen er iværksat af Miljøstyrelsen og er et led i indsatsen for at nedsætte danskernes kemitryk
  • Kampagnen er målrettet unge mellem 20 og 25 år
  • Kampagnens mål er at skabe refleksion over hverdagens kemi
  • Læs mere på facebook.com/hverdagskemi

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: