Rejsegilde for Månssons økologiske biogasanlæg

ØKOLOGI – På Axel Månssons økologiske gartneri ved Brande skal 150.000 ton husdyrgødning, økologisk kløvergræs og grønsagsrester omdannes til seks millioner kubikmeter biogas og give god næringsrig gødning til økologisk dyrkede marker.

Axel Månsson ved Brande er ved at opføre et biogasanlæg, som skal omdanne organisk affald til energi og gødning. Foto: Nature Energy

Tirsdag 13. juni kunne et af landets største økologiske frilandsgartnerier invitere til rejsegilde på et stort biogasanlæg hos Axel Månsson ved Brande. Anlægget er etableret i et samarbejde mellem energikoncernen Nature Energy og Axel Månsson.

Om blot en måned køres den første gylle på anlægget, så anlægget til oktober kan være i fuld drift og sikre ikke bare grøn gas til 3.600 husstande men også vigtig økologisk gødning til blandt andet Axel Månssons grønsagsproduktion på den anden side af vejen.

Etableringen af Axel Månsson og Nature Energys økologiske biogasanlæg i Brande forløber planmæssigt. De seneste otte uge har de mange bygningsdele rejst sig over terrænet, og tirsdag 13. juni kunne byggeriet fejres ved et traditionelt rejsegilde på anlægget.

Landets største økologiske biogasanlæg
Bygherrerne fulgte sammen med hovedentreprenør Hans Jørgensen og Søn og borgmester i Ikast-Brande Kommune, Carsten Kissmeyer, byggeriet på vej fra talerstolen, og der var linet op med økologiske øl og pølser – selv kransen havde fået lidt øko-grønt fra de omkringliggende marker med til tops.

Nature Energy har de seneste år etableret fire biogasanlæg. Når anlægget i Brande står færdigt, bliver det landets første og største økologiske anlæg med tilslutning til naturgasnettet.

150.000 ton husdyrgødning, økologisk kløvergræs og grønsagsrester vil dermed blive omdannet til ca. seks millioner kubikmeter biogas til det landsdækkende naturgasnet samt næringsrig gødning til økologisk dyrkede marker.

Anlægget er opført af Hans Jørgensen & Søn.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: