Region Midt klar til energipolitisk tigerspring

ENERGI – Kommuner og lokale varmeværker i Midt- og Vestjylland er klar til at speede overgangen til vedvarende energi op. Men politikerne på Christiansborg hænger i bremsen.

Vedvarende energi kan blive en vækstmotor for Region Midtjylland, håber Bent Hansen.

Teknologien er klar, projekterne er i støbeskeen. Nu venter alle kun på, at regeringen og oppositionen får afsluttet de energipolitiske forhandlinger, indgår forlig og dermed får langt den overordnede kurs for Danmarks energiforsyning i det kommende årti.

Sådan lød det på en konference i Skanderborg i går.

Her havde Region Midtjylland samlet 250 borgmestre, byrådspolitikere og branchens aktører for at diskutere regionens fremtidige satsning på vindmøller, solceller, biogas og andet, der kan lette overgangen til en fremtid uden olie i tanken.

50 procent vedvarende om 13-14 år
Region Midt har sat sig det ambitiøse mål at blive 50 procent selvforsynende med vedvarende energi om 13-14  år.

Socialdemokraten Bent Hansen, der er formand for Region Midt erkender, at det bliver en udfordring at nå målet.

Kan blive vækstmotor for regionen
- Det er let at holde skåltaler, opstille målsætninger og sige alle de pæne ord, men i praksis kræver det anderledes hårdt slid. Vi har sat det højt på dagsordenen, fordi vi har nogle politisk mål om bæredygtighed, som vi kan koble med nye job, vækst og erhvervsudvikling. Vedvarende energi kan blive en vækstmotor for regionen, siger Bent Hansen.

Han tilføjer, at regionen i forvejen har mange arbejdspladser både inden for vindkraftindustri, solceller og biomasse.

Har både vind og biogas
Vestas har hovedkvarter i Randers, forsknings- og udviklingsafdeling i Århus og mange industriarbejdspladser i Vestjylland.  Også vindmøllefabrikken Siemens ligger indenfor regionen med anlæg i Brande.

Også når det gælder biogas er regionen med i front. Verdens største biogasanlæg er opført tæt ved Holstebro og er netop gået i gang med en prøveproduktion. Endnu et gigantisk anlæg er på vej i Videbæk, sydvest for Herning, hvor Arla i øjeblikket gør klar til at opføre et nyt biogasanlæg, når rammeaftalerne i form af et energiforlig er på plads.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: