Regeringen vil spare på grøn forskning

Regeringen vil skære hårdt i den grønne teknologiforskning, som ifølge en evaluering bestilt af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet skaber eksport, innovation og ’uundværlig’ teknologiudvikling.

Energibranchen forstår ikke, at regeringen vil skære i netop de programmer, der binder de danske ekspertiser og forskningsmiljøer sammen og som føder morgendagens eksportsucces. Foto: Dansk Fjernvarme

Regeringen vil skære i flere af de forskningsprogrammer, der understøtter den grønne omstilling og udviklingen af grøn energiteknologi i Danmark, skriver Information.

Samlet vil regeringen fjerne for op mod 400 millioner kroner grøn forskning på den kommende finanslov, og det vil blandt andet gå hårdt ud over EUDP – forskningsprogrammet, der understøtter udvikling og demonstration af ny teknologi. Altså det sidste led inden kommercialisering.

Besparelserne møder ikke overraskende hård kritik fra energibranchen, der ikke forstår, hvorfor regeringen vil skære i et program, der bidrager til en succesfuld eksport af grøn energiteknologi, skaber arbejdspladser i Danmark og sikrer den danske førerposition på det grønne område.

For det er præcis, hvad forskningsprogrammet EUDP samt de to mindre programmer ForskEL og ELFORSK gør. Det viser en helt ny evaluering bestilt af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Satsning nulstilles
Hos Dansk Fjernvarme advarer direktør Kim Mortensen imod konsekvenserne af at spare på den forskning, der netop skal løse den store udfordring med vedvarende energi, nemlig lagring. Det er blandt andet dét, der vil blive beskåret, hvis regeringen får sine finanslovønsker igennem.

- Det betyder, at den satsning, som den tidligere regering satte i gang for at finde måder, hvor man kan lagre strøm i systemet ved hjælp af enorme varmepumper, stort set nulstilles, siger Kim Mortensen til Information.

Han mener, at det vil gå hårdt ud over mange igangværende satsninger, hvis regeringen får sin vilje på finansloven.

3F: Et kæmpe selvmål
Per Christensen, forbundsformand i 3F er ligeledes særdeles kritisk over for regeringens udspil, som han kalder »et kæmpe selvmål.«

- Det er så kortsynet, som det kan blive. Det handler om at bevare Danmarks teknologiske forspring, og dermed skabe arbejdspladser i Danmark, derfor er det virkelig tåbeligt ikke at satse på den grønne forskning, siger Per Christensen til Information.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: