Regeringen vil privatisere vand og varme

MILJØ – Ny konsulentrapport påviser besparelser ved privatisering af vand- og varmeværker. Socialdemokraterne åben over for privatisering, men vandværker og Dansk Fjernvarme er imod.

Det kan blive svært for regeringen at skaffe flertal for at lade private overtage kontrollen med vores forsyningsvirksomheder.

Socialdemokraterne vil ikke afvise at privatisere vand- og varmeværker, hvor der kan effektiviseres for op mod 7,1 milliarder kroner ifølge en rapport fra konsulenthuset McKinsey. Men partiet prioriterer først og fremmest lave priser, godt miljø og ny teknologi.

Det siger Socialdemokraternes forsyningsordfører Jens Joel om rapporten, som Jyllands-Posten beskriver i tirsdagens avis. Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) er ifølge avisen åben for at privatisere vand- og varmeværker.

- Hvad er det, forsyningssektoren skal levere? Den skal levere tre ting: Lave priser til forbrugerne, høje miljøstandarder som rent drikkevand og teknologiudvikling, som vi tjener rigtig mange penge på at eksportere, siger Jens Joel ifølge Ritzau.

Alternativet: Ingen grund til privatisering
- Før vi overhovedet kan have en kvalificeret debat om fremtidens vandforsyning bør ministeren lægge rapporten fra McKinsey frem for offentligheden. Noget så fundamentalt som vores infrastruktur kræver total gennemsigtighed og åben debat, siger Christian Poll, miljøordfører for Alternativet.
- Jeg ser umiddelbart ingen gode grunde til at privatisere noget så afgørende vigtigt som vores vand- og varmeforsyning – og det gjorde et bredt flertal i Folketinget inklusiv Venstre heller ikke for kun halvandet år siden. Vores grundlæggende infrastruktur skal ikke generere økonomisk overskud, men sikre stabil og ren forsyning til hele landet og være folkeligt ejet.
- Det er fint at være åben over for nye måder at indrette forsyningssektoren på, men høje miljøstandarder og forsyningssikkerhed må ikke glide i baggrunden til fordel for økonomisk profit, siger Christian Poll.
Regeringen fremlægger snart sin strategi for forsyningsområdet. Brancheforeningerne Dansk Fjernvarme og Danske Vandværker er imod privatisering. Også regeringens støtteparti Dansk Folkeparti udtrykker betænkelighed ved at privatisere de danske vand- og varmeværker.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: