Regeringen præsenterer klimaplan i næste uge

Mange presser på for at få politikerne til sætte mere aktivt ind mod klimaforandringerne. Her fra klimatopmødet i Qatar. Foto. CC BY theverb.org

KLIMAPLAN – Efter adskillige måneders forsinkelse er regeringen nu lige på trapperne med en klimaplan. Klimaet kræver handling nu. Det er vores generations største udfordring, mener Martin Lidegaard.

Regeringen er i næste uge parat til at præsentere sin længe ventede klimaplan. I en kronik i Politiken i dag varsler klimaminister Martin Lidegaard et opgør med det tabu, som omgiver klimaspørgsmålet.

- Når regeringen præsenterer sin klimaplan i næste uge, vil det blive et frontalt opgør med det klimatabu, der har præget den politiske debat i de seneste år. Og det vil samtidig være en opfordring til fælles handling, så både erhvervslivet, borgerne og det politiske system kan være med, skriver ministeren.

- Jeg tror, begejstring skaber mere forandring end dommedagsprofetier. Jeg tror, at håb er en større politisk drivkraft end frygt. Og netop derfor tror jeg, at en ny dansk klimapolitik kan gøre en reel forskel både for os selv og for resten af verden, hedder det afsluttende i kroniken.

Landbrug og transport skal skære ned
Klimaplanen har været længe undervejs og skal vise, hvordan Danmark kan reducere sin CO2-udledning med 40 procent. Især landbrug og transport skal skære ned.

Prisen for for at mindske CO2-udslippet med 40 pct. i 2020 i forhold til 1990-udledningen er ifølge Martin Lidegaard ’overkommelig’.

- Jeg vil ikke stikke folk blår i øjnene. Alt er ikke gratis. Men det er muligt at nå de 40 pct. for et meget overkommeligt beløb, siger ministeren til Politiken.

Vil skabe ejerskab til den grønne omstilling
Martin Lidegaard vil skabe ejerskab til den grønne omstilling hos både borgere og virksomheder.

- I fyrre år har miljøbevægelsen gjort opmærksom på de massive problemer, vi står over for, og den har forsøgt at ændre på verdens økonomiske politik ved helt korrekt at påpege, at det var nødvendigt at ændre den. Men uden held, skriver Martin Lidegaard i Politiken.

- Nødvendighedens lov og diverse dommedagsscenarier har ikke virket eller ikke været nok. Det tror jeg netop skyldes, at langt de fleste borgere og politikere har følt, at de skulle vælge mellem velfærd og økonomisk udvikling på den ene side og klima og miljø på den anden. I sidste ende har de – vi – valgt velfærd og vækst.

- I den nye klimadoktrin må vi derfor levere løsninger, der kan overbevise befolkningen og virksomhederne om, at det er i alles interesse at gennemføre disse forandringer, og at en bæredygtig udvikling ikke er i modsætning til vores velfærd, skriver Martin Lidegaard i dagens kronik i Politiken.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: