Danske børns sundhed ofres i flæskekrigen

KOMMENTAR – Flæskekrigen i Randers er en farce. Der findes til gengæld én god grund til ikke at promovere svinekød. Nemlig at det er sundhedsskadeligt og kan forårsage tarmkræft, skriver Lars Muhl.

Stegt flæsk blev i 2014 kåret som Danmarks nationalret. Her i en traditionel udgave med kartofler og persillesovs.

Sagen fra Randers, hvor et byrådsmedlem fra Dansk Folkepart med hjælp fra Venstre fik gennemtrumfet, at børneinstitutionerne i kommunen fast skal servere svinekød for børnene med den begrundelse, at man ønsker at beskytte dansk madkultur, breder sig nu også til Nordsjælland.

Og man kan kun knibe sig selv i armen for at se, om det er et mareridt, man befinder sig midt i, eller om det virkelig kan være sandt.

Det er desværre det sidste.

Er det virkelig voksne mennesker. Er det virkelig danske politikere? Ja, det er det.

I et radioprogram hørte jeg nogle journalister interviewe den formastelige Randers-politiker om begrundelsen for lige at foretrække svinekødet som repræsentant for dansk madkultur, uden at man dog kom et svar nærmere.

Bacon og leverpostej er sundhedsfarligt
Til gengæld findes der én god grund til, at man IKKE bør promovere svinekødet, og det er, at det simpelthen er sundhedsfarligt, når det omdannes til kødpølse, bacon, leverpostej og spegepølse.

Det er ikke længe siden, at en undersøgelse meget præcist slog ned på netop disse fødevarer som værende den hyppigste årsag til forskellige kræftformer og specielt tarmkræft.

Dertil kommer, at de klima- og miljømæssige ulemper og risici ved at producere svinekød er alt, alt for store.

Så man må håbe, at danske forældre snart tager skeen i egen hånd og sender nogle klare signaler om, at de udmærket selv er i stand til at bedømme, hvilken kost deres børn skal have serveret.

Og så kunne vi alle forsøge at stemme nogle værdige politikere ind i byråd og folketing næste gang, der er valg.

Lars Muhl er komponist og forfatter og skriver jævnligt på OrganicToday.dk

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: