Radioaktivt vand fra Fukushima ender i havet

ATOMKRAFT – Det er uundgåeligt, at radioaktivt vand fra det forulykkede japanske Fukushima-atomkraftværk før eller siden må slippes ud i havet, siger myndighederne.

Radioaktivt vand lækker i så store mængder, at det før eller siden ender i havet. / Foto: Surian Soosay/CC BY 2.0

Japans nukleare myndigheder siger ifølge Ritzau, at radioaktivt vand fra det ødelagte Fukushima-atomkraftværk før eller siden må slippes ud i havet.

De gør det samtidig klart, at der stadig forestår meget risikabelt arbejde på og ved atomanlægget.

- Jeg er bange for, at det er uundgåeligt, at vi kommer til at lukke vand ud i havet, når det er blevet renset i et omfang, der lever op til internationale standarder, siger Shunichi Tanaka, som er leder af Det Nukleare Tilsyn i Tokyo.

Ude af kontrol
Ifølge ham ændrer situationen sig dag for dag, og han erkender, at ulykken endnu ikke er under kontrol.

Operatøren af det ødelagte værk, Tokyos Elektriske Kraftselskab, Tepco, har tidligere gjort det klart, at det ikke kan opbevare de store mængder af kølevand på atomkraftværket for altid.

Fra en tank, der tidligere har været problemer med, drypper nu radioaktivt vand.

I sidste uge kunne værket berette om en lækage, der var så giftig, at en person, der står en halv meter væk, inden for en time vil blive udsat for radioaktiv stråling, der er fem gange højere end den, der er tilladt for arbejdere på et atomkraftværk i et helt år.

Den værste ulykke siden Tjernobyl
Et jordskælv og en tsunami fik i marts 2011 tre reaktorer til at nedsmelte på værket. Atomulykken i Fukushima regnes for den værste siden ulykken i Tjernobyl i 1986 i den daværende sovjetrepublik Ukraine.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: