Japan får sit første grønne parti

Japan får nu sit første politiske parti med en erklæret grøn dagsorden. Det sker næsten halvandet år efter, at Japan oplevede den voldsomme atomkraftulykke på atomkraftværket Fukushima.

Partiet, Greens Japan, er stiftet af aktivister og lokale politikere, der kæmper mod atomkraft og lover at sætte hensyn til natur og miljø øverst på dagsordenen. Partiet har foreløbig 1.000 medlemmer.

Det nystiftede parti håber at kunne nå at blive opstillingsberettiget til næste parlamentsvalg, som kan blive udskrevet når som helst. Ifølge The Guardian vil det det grønne parti være et alternativ til Japans to store dominerende partier, som begge støtter genopbygningen af energiforsyningen med opstart af nye atomkraftreaktorer.

Titusinder på gaden i demonstration

Efter sidste års katastrofe blev alle japanske reaktorer lukket ned én efter én, men er trods voldsomme demonstrationer fra store dele af befolkningen ved at blive genstartet.

Ifølge udenlandske medier deltog titusinder af mennesker for nylig i en gigantisk demonstration mod atomkraft i midten af Tokyo. Arrangørerne hævder, at 170.000 mennesker fyldte centrum af Tokyo for at synge og lytte til højt profilerede talere, som opfordrede tilhørerne til at lade deres røst høre.

Omkring en tredjedel af Japans energiforsyning kom før katastrofen i marts sidste år fra atomkraft.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: