Prisen på økologisk kød sætter ny rekord

ØKOLOGI: Med en merpris på 16 kroner per kilo økologisk svinekød sætter betalingen for økologiske grise i næste uge ny rekord. Landmændene har aldrig fået højere pris. Friland skal bruge 1.000 ekstra grise om ugen for at følge med efterspørgslen.

KIWIs 108 butikker skar for nylig 20 procent af prisen på økologisk svine- og oksekød, og salget tordner i vejret..

Salget af økologisk kød tordner i vejret. Butikkerne kæmper om forbrugernes gunst, og det kommer de økologiske svineproducenter til gode. De får nu en merpris på hele 16 kroner pr. kilo økologisk svinekød, de leverer til slagteriet, og det er ny rekord.

Alligevel  er de stigende priser med til at få advarselslamperne til at blinke hos Europas største leverandør af økologisk kød, Friland. Direktøren siger, at de markant stigende priser er udtryk for nogle store ubalancer.

I næste uge passerer tillægget til virksomhedens økologiske leverandører således 16 kroner udover noteringen per kilo leveret kød. Det er ny rekord, men også et signal om, at udbuddet nu er langt under efterspørgslen.

- Frilands formål er at sikre vores leverandører i form af danske landmænd så høj en pris som muligt for deres produkt. På kort sigt er det derfor positivt, at prisen på økologisk svinekød er blevet så høj, men på lang sigt er det ikke en sund udvikling, siger direktør i Friland, Henrik Biilmann.

- Det vidner om, at udbuddet er kommet så langt under efterspørgslen, at vi hver uge må sige nej til kunder, der vil købe økologisk kød. Hvis ikke udbuddet stiger, kan det på sigt få kunder til at vælge økologien fra, frygter han.

Efterspørgslen fordobles
Han peger på en række nye analyser fra danske detailkæder, Landbrug & Fødevarer samt Danmarks Statistik, der samstemmende peger på, at efterspørgslen efter økologisk kød, bliver fordoblet i de kommende år. Derfor har Friland hårdt brug for nye leverandører af økologiske grise.

- Man kan godt kalde det et råb om hjælp. Både til landmænd, der har mod på at omlægge til økologisk produktion, men i høj grad også til bankerne, som ofte siger nej til at låne penge ud til omlægning til økologisk produktion. Der er nok fortsat en opfattelse af, at økologien er et lille og dermed risikofyldt segment. Men der er et stort vækstpotentiale i lige præcis dette segment og dermed også en sund økonomi fremover, siger Henrik Biilmann.

Sammen med ledelsen og bestyrelsen i Friland har han nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme med forslag til, hvordan interesserede landmænd kan hjælpes til at omlægge til økologisk produktion.

- Tallene viser tydeligt, at det er en god forretning, når først produktionen er omlagt til økologi. Det har været en stabil forretning gennem en årrække, og med de prognoser, vi har for salget i de kommende år, er jeg ikke i tvivl om, at det også fremover vil være en rigtig god forretning at være økologisk svineproducent. Det vil vi gerne gøre mere for at formidle til bankerne, siger Henrik Biilmann.

1.000 ekstra grise om ugen
Han forventer, at Friland skal bruge minimum 1.000 ekstra økologiske grise om ugen for at følge med efterspørgslen.

Afregningen til leverandører af økologiske grise til Friland består af den ugentlige notering, som alle danske leverandører til Danish Crown får per kilo kød leveret til Danish Crown. Derudover får økologiske leverandører yderligere en række tillæg for godkendte grise. Det er disse tillæg, der nu har sat rekord med samlet 16 kroner per kilo kød.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: