Pøbelvælde eller demokratisk modreaktion?

KOMMENTAR: Modstand mod Goldman Sachs er ikke udtryk for pøbelvælde. I modsætning til Weekendavisen ser jeg en sund demokratisk modreaktion, skriver Uffe Elbæk, der er løsgænger i Folketinget og for nylig stiftede Alternativet.

Jeg kan anbefale jer alle sammen at læse den på mange måder bemærkelsesværdige leder i Weekendavisen, skrevet af Anne Knudsen. Den handler om SF, Goldman Sachs og ikke mindst Weekendavisens ubehag overfor, at så mange danskere har reageret mod at invitere Goldman Sachs ind i DONGs bestyrelse.

Ja, Anne Knudsen mener ligefrem, at danskernes reaktion er udtryk for pøbelvælde. Eller som hun formulerer det: Masse-bevægelsen på de sociale medier kan passende minde os om, at man også har kaldt massens direkte demokrati for noget andet: Pøbelvælde..

Lad os lige tage den en gang til: Danskernes ubehag overfor Goldman Sachs er udtryk for pøbelvælde.

Jeg har tidligere på facebook – og i det åbne samråd i finansudvalget i tirsdags – understreget, at DONG har behov for akut kapitaltilførelse. Men jeg sagde også, at de nye investorer ikke bare skal vurderes på økonomiske og juridiske aspekter. Men også på etiske og moralske. Og det er på de sidste, at Goldman Sachs i min optik dumper med et brag.

For lige så god Goldman Sachs er til at regne den ud (økonomisk og juridisk), lige så lidt kan man (etisk og moralsk) regne med dem.

Det er Anne Knudsen og Weekendavisen så ikke enig i. Hvilket jo er fair nok. Men det er ved gud ikke fair, at kalde danskernes modstand mod Goldman Sachs for pøbelvælde.

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at når så mange danskere har reageret mod DONG-beslutningen, skyldes det for det første, at den har været meget lidt gennemsigtig. Og for det andet, at Goldman Sachs har et så blakket ry.

Så hvor Anne Knudsen ser pøbelvælde, ser jeg en demokratisk sund modreaktion. Sådan kan man se virkeligheden så forskelligt. Men læs selv lederen her:

Anne Knudsens leder i Weekendavisen

Uffe Elbæk er tidligere kulturminister og medstifter af Alternativet

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: