Permatopia bliver en ny grøn bydel i Karise

BOLIG – 90 rækkehuse skal være kærnen i en ny økologisk bydel i Karise. Visionen er at skabe et bæredygtigt samfund med udgangspunkt i permakultur, selvforsyning og vedvarende energi.

Permatopia bliver Karies nye grønne bydel. Den består af 90 rækkehuse, som skal stå færdige i år. Grafik: Permatopia

Et byggeselskab er i fuld gang med at opføre huse til Karises nye grønne bydel Permatopia.

På en græsmark i udkanten af Karise by sker der lige nu store forandringer. Her bygges de i alt 90 rækkehuse, som vil udgøre den nye bydel – og da alle boliger skal stå indflytningsklare inden jul, er der fart på.

Det er Daurehøj Erhvervsbyg fra Holbæk, som har hovedentreprisen på 57 millioner kroner og skal opføre samtlige boliger i Permatopia.

Birger Daurehøj, der er selskabets ejer og direktør er begejstret for virksomhedens centrale rolle i så stort og innovativt et byggeprojekt som Permatopia.

- Det er jo ikke hver dag, at man får en bestilling ind af døren på at bygge en hel ny bydel, forklarer han.

Ifølge Birger Daurehøj skal bydelen opføres med udgangspunkt i et alternativt samfundskoncept inspireret af moderne teknologi og tidligere kulturperioders viden og kunnen.

Permatopias pionerer
Konceptet bag Permatopia er udviklet af eksperter i samråd med kommende beboere, og  visionen er at realisere et selvforsynende samfund med udgangspunkt i idéerne bag permakultur.

Permakultur bygger på kredsløbstankegangen og visionen om et forureningsfrit økologisk landbrug med tilhørende boliger og boformer, som ikke belaster natur og miljø, men genanvender ressourcer og er med til at genopbygge muldjorden og lagre CO2.

Idégrundlaget blev udviklet af australieren Bill Mollison i 1970′erne, og i Danmark arbejder flere grupper på at realisere idéerne. Det gælder blandt andet Friland på Djursland og en gruppe, der er i færd med at etablere sig på en del af jorden, der tilhører det økologiske Svanholm Gods.

De første kan flytte ind til sommer
Allerede til sommer kan Permatopias første generation flytte ind i deres nye boliger. Boligerne opføres i otte klynger med løbende aflevering. To klynger står færdige nu til sommer, tre klynger til efteråret og de sidste tre klynger skal ifølge planen afleveres lige inden jul.

De 90 rækkehuse bliver attraktive, åndbare og økologiske lavenergihuse i to etager, opført i bæredygtige materialer, som giver minimal vedligeholdelse og lang holdbarhed, oplyser Daurehøj Erhvervsbyg.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: