Pas på farlig kemi i tatoveringer

FARLIG KEMI – EU vil stramme reglerne mod over 4.000 skadelige kemikalier i tatoveringsfarver. De kommende regler skal beskytte forbrugerne. Danmark har spillet afgørende rolle.

Mange tatoveringsfarver kan være farlige. Det gælder dog ikke de populære overføringsbilleder.

Europæiske forbrugere kan se frem til at blive bedre beskyttet mod allergiske reaktioner, øget kræftrisiko og andre gener fra tatoveringer.

I dag er det Europæiske Kemikalieagentur ECHA i samarbejde med Danmark, Norge og Italien klar med et banebrydende forslag, som forbyder eller regulerer over 4.000 kemikalier i tatoveringsfarver.

- Det kan vi godt være stolte af, for Danmark har bidraget med et stort forarbejde til de nye regler, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Hver 8. er tatoveret
Det er første gang, at EU’s kemikalielovgivning REACH bruges til at regulere et konkret produktområde, hvor der er taget stilling til alle både nuværende og potentielle fremtidige kemiske stoffer i produktet.

Over 600.000 voksne – eller ca. hver 8. dansker – skønnes at have en eller flere tatoveringer. Det er især de røde tatoveringsfarver, der forbindes med allergiske reaktioner.

 

FAKTA: Regler for tatoveringsfarver på vej

  • Der findes i dag ikke regler, der regulerer indholdet af kemikalier i tatoveringsfarver på EU-plan.
  • EU Kommissionen har bedt det europæiske kemikalieagentur ECHA om at komme med forslag til regulering af tatoveringsfarver på EU-plan.
  • ECHA har nu udarbejdet et forslag i samarbejde med Danmark, Norge og Italien. Danmark har bidraget med viden inden for tatoveringer og allergi, samt viden om azo-farvestoffers kemi. Azo-farvestoffer har længe været mistænkt for at være årsag til nogle af de voldsomme hudreaktioner, der er observeret.
  • Forslaget er i dag sendt til ECHA, og skal nu behandles i ECHA’s ekspertkomiteer. Det ventes vedtaget i 2019 med ikrafttrædelse 2020.
  • Reglerne ventes at forbyde eller regulere over 4000 kemikalier i tatoveringsfarver, der for eksempel kan være kræft- eller allergifremkaldende.
  • Forhandlere af tatoveringsfarver og tatovørerne vil blive ansvarlige for at følge de kommende regler.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: