Pas på bly i malingen

BLY – Før i tiden var det almindeligt at bruge maling, som indeholdt bly. Men støv fra blyholdig maling er sundhedsskadeligt, og derfor skal du være særlig opmærksom, inden du går i gang med at slibe væggene ned.

Pas på når du skal slibe sine vægge ned i forbindelse med en renovering, så risikerer man, at de støvpartikler, som sidder i malingen, spreder sig, og det er sundhedsskadeligt. Foto: Colourbox

Er din dagligstue falmet eller er køkkenvæggen farvet af mados, så har du måske planer om skifte den gamle vægmaling ud med en ny.

Men hvis det er mange år siden, der sidst er blevet malet, så skal du som boligejer være særligt opmærksom på, at malingen i din bolig kan indeholde bly, og derfor er det sundhedsskadeligt, når du sliber på det.

- Blyholdig maling er ikke farligt i sig selv, så længe det bliver siddende der, hvor det er malet på. Men skal man for eksempel slibe sine vægge ned i forbindelse med en renovering, så risikerer man, at de støvpartikler, som sidder i malingen, spreder sig, hvilket er sundhedsskadeligt, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.

Forbudt i 2001
Brugen af bly i maling blev først forbudt i 2001, og det findes derfor stadigvæk i mange boliger. Den blyholdige maling har været populær på grund af dens modstandsdygtighed over for slid, og den er blevet brugt til at male både vinduer, vægge og lofter.

- Hvis man har planer om at lave noget arbejde, der indebærer at arbejde på vægge, lofter eller vinduer, hvor du har mistanke om, at der har været brugt maling med bly, så er det vigtigt, at man kontakter en håndværker, der ved, hvordan man arbejder med blyholdig maling. Der skal udtages prøver, bruges de rigtige personlige værnemidler, og affaldet skal bortskaffes korrekt, siger Mette Møller Nielsen.

Dansk Byggeri har sammen med fagforeningen 3F skrevet en vejledning, hvor reglerne og arbejdsmetoder er beskrevet på en let tilgængelig måde. Her kan du som forbruger se, hvad der skal gøres, hvis du finder bly i din bolig.

Se vejledning her

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: