Paris bandlyser gamle osende biler

TRANSPORT – Paris erklærer krig mod luftforurening og forbyder alle gamle biler fra før 1996 at køre i dagtimerne, hvor trafikken er værst.

Da Paris 27. september sidste år indførte bilfri søndag, kunne turister og andre atter nyde en kop kaffe på en en af de mange fortorvscaféer uden at indånde store mængder bilos. Foto: Colourbox

Bystyret i Paris har bandlyst alle gamle biler fra før 1996, fordi de forurener for meget.

Det sker som led i indsatsen mod luftforurening, som miljøfolk håber, vil få  andre europæiske storbyer til at at følge eksempel og fjerne de osende biler fra gaderne, skriver den britiske avis The Guardian.

Den såkaldte partikelforurening fra benzin- og dieselbiler koster årligt 48.000 mennesker livet, alene i Frankrig og omkring 400.000 i hele Europa. På verdensplan dør 3,7 millioner af forureningen, viser nye tal fra Frankrigs sundhedsstyrelse.

Forbud fra klokken 8 til 20
Bilerne må ikke køre mandag-fredag fra klokken 08.00 om morgenen til klokken 20.00 om aftenen.

Vrede parisere har protesteret mod loven ved at parkere deres gamle biler ved blandt andet Champs Elysees.

Kritikere mener, at loven kommer til at ramme mindre bemidlede ekstra hårdt, da de ikke råd til at købe ny model.

Anne Hidalgo, der er borgmester i Paris, håber, at indsatsen vil forbedre luftkvaliteten og lufter samtidig muligheden af, at forbuddet vil blive udvidet fra 2020.

Op mod en halv million bilejere i og omkring byernes by vil blive ramt af forbuddet og vil forsøge at få økonomisk kompensation.

Norge vil udfaser biler fra 2025
Norge planlægger helt at forbyde benzin og dieseldrevne biler fra 2025, og flere europæiske storbyer tester forskellige former for forureningsbekæmpelse og foranstaltninger som for eksempel vejafgifter, hvis man vil køre i centrum.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: