På elcykel har du altid medvind

TRANSPORT – Informationsmøde i Aarhus tirsdag informerer om elcyklens mange fordele. Ikke mindst for ældre og giftpatienter – og for alle os andre, der gerne vil have medvind på cykelstien.

Elcyklen gav mig ikke kun glæden ved at cykle tilbage. Den blev startskuddet til andre former for motion. Det var simpelthen ren mental medicin, siger Tine, der er medlem af Astma-Allergi Danmark.

Mange kan med fordel skifte bilen ud med en elcykel. Det gælder også for ældre, giftpatienter og andre, som har svært ved at trampe hårdt i pedalerne. Også for personer med mange kilometer til jobbet udgør elcyklen et sundt og miljørigtigt alternativ til den firehjulede.

Det Økologiske Råd inviterer i samarbejde med Aarhus Kommune til et informationsmøde tirsdag på Godsbanen i Aarhus, hvor man få mere viden om elcykler.

Mindre trængsel og bedre miljø
Ifølge projektleder Bo Asmus Kjeldgaard fra Det Økologiske Råd er elcyklerne en billig og let transportmulighed for pendlere.

- Samtidig er de tohjulede med til nedbringe trængselen på vejene, de nedsætter behovet for parkeringspladser og er et sundt og miljørigtigt alternativ til bilen, siger han.

- Vi håber, at netop elcykler kan frigøre ældre og folk med bevægelseshæmmende lidelser fra bilen og muliggøre, at de kan cykle både flere og længere ture. Det vil både gavne klimaet, miljøet og virke sundhedsfremmende på de store befolkningsgrupper, der netop har behov for motionen, siger seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd.

Godt alternativ for ældre
Han mener, at især ældre, gigtpatienter, personer med luftvejslidelser og hjertekarsygdomme med fordel kan skifte bilen ud med en elcykel. Men også hos forretningsfolk og personer med lang transportafstand udgør elcyklen et godt alternativ til benzin- og dieselslugerne.

Med støtte fra Trafikstyrelsen har Det Økologiske Råd gennemført en detaljeret spørgeundersøgelse med 1.400 deltagere blandt gigtpatienter, astma- og lungepatienter, ældre og personer med lang transportafstand. Efterfølgende har personer fra disse grupper testet en elcykel for fordele og ulemper gennem otte måneder.

På mødet præsenteres resultaterne af spørgeskemaundersøgelsen og fra testen af elcykler.

Samtidig præsenteres Aarhus kommunes arbejde med mobilitet i midtbyen og Smart mobilitet – særligt projektet »365 dage på cykel«.

Overvejer helt at spare bilen væk
Birgit Andersen, som er en af testdeltagerne fra elcykel-testen, vil på mødet i Aarhus fortælle om sine personlige erfaringer med elcykler.

Hun bor i Silkeborg, er aktiv i Ældresagen og efter at have testet en elcykel i otte måneder har hun faktisk overvejet, om det var muligt helt at spare bilen.

- Når man kommer ud at cykle og mærker vinden, så bliver man faktisk rigtig glad. Særligt når der ingen bakker er – og det er der ikke på en elcykel, siger hun.

- Jeg har overvejet at man godt kan spare bilen helt væk, hvis man har en elcykel. En bil er dyr. Man kunne spare en masse penge, siger Birgit Andersen.

Hvordan får vi flere på el-cykel?
Mødet afsluttes med en debat om, hvordan testresultaterne kan anvendes af kommuner, virksomheder og foreninger til at få endnu flere op på elcyklerne.

Informationsmødet begynder klokken 13.00 og varer til klokken 15.30. Værterne byder på kaffe og kage, og det er gratis at deltage.

Tilmelding: elcykelprojekt@gmail.com

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: