Orkanerne ramte hårdt i 2013

ORKAN: Orkanerne Allan og Bodil væltede i efteråret 2013 langt flere træer end først antaget. Det viser en ny opgørelse fra Naturstyrelsen.

Siden de voldsomme orkaner er stakkevis af tømmer kørt ud af skovene. Foto: Naturstyrelsen.

Allan og Bodil, der hærgede store dele af Danmark i efteråret 2013, kommer samlet set ind på top tre-listen over de mest ødelæggende orkaner i statsskovene seneste 100 år. De to storme væltede tilsammen 680.000 kubikmeter træ, hvilket svarer til over to millioner træer.

Det viser Naturstyrelsens seneste opgørelse over mængden af stormvæltede træer i statsskovene. I alt er der sendt cirka 8.700 lastbiler, 1007 godsvogne og 52 skibslaster med træ afsted fra stormramte statsskove i primært Sønderjylland og Vestjylland.

-Det er først nu, hvor træet er solgt og kørt ud af skoven, at vi kender det præcise omfang af de væltede træer. Tidlige skøn har været lavere, fordi en stor del af de væltede træer har ligget meget spredt i skovene og derfor ikke er blevet talt med i tilstrækkeligt omfang, siger skovrider Ole Livbjerg Klitgaard fra Naturstyrelsens Driftscenter.

Væltede 2,500 hektar
I alt væltede stormene et område på 2.500 hektar skov svarende til det dobbelte af Jægersborg Dyrehave. 95 procent af de væltede træer var grantræer. En stor del af de væltede løvtræer og en del grantræer får lov at ligge og rådne i skovbunden til glæde for insekter, svampe og fugle.

Den mest ødelæggende storm i Danmark, der er registreret, er 1999-stormen, hvor én million kubikmeter træ væltede. 2.-pladsen går til 1981, hvor 950.000 kubikmeter træ blev lagt ned af en kraftig storm.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: