Opvækst med dyr beskytter mod tarmsygdomme

SUNDHED – Er du vokset op på en gård med dyr, har du kun halvt så stor risiko som byboere for at udvikle de mest udbredte kroniske, inflammatoriske tarmsygdomme som tyktarmsbetændelse og Crohns sygdom.

Kroniske inflammatoriske tarmsygdomme er i voldsom vækst – især blandt yngre mennesker. Men opvækst på landet ser ud til at virke beskyttende, viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

Er du vokset op på en gård med dyr, har du kun halvt så stor risiko som byboere for at udvikle de mest udbredte kroniske, inflammatoriske tarmsygdomme som tyktarmsbetændelse og Crohns sygdom.

Det viser nye forskningsresultater fra Aarhus Universitet. Studiet er netop publiceret i European Journal of Epidemiology.

- Det er enormt spændende, at vi nu kan se, at ikke bare allergiske sygdomme, men også mere klassiske inflammatoriske sygdomme ser ud til at afhænge af det miljø, vi bliver udsat for tidligt i livet, siger lektor i folkesundhed, Vivi Schlünssen, Aarhus Universitet.

Er du født efter 1952 og har tilbragt de første fem leveår i et landmiljø med dyr, er du beskyttet mod de inflammatoriske tarmsygdomme i langt højere grad end de ældste personer i undersøgelsen, viser studiet. For den ældste gruppe ser det faktisk ikke ud til at betyde noget, om de er vokset op i by eller på land.

Tarmsygdomme og urbanisering
- Det får os til at tro, at der er en sammenhæng mellem den stigende forekomst af inflammatorisk tarmsygdom og den stigende urbanisering, fordi flere og flere børn vokser op inde i byerne, siger ph.d.-studerende Signe Timm, Aarhus Universitet.

- Vi ved, at immunforsvaret færdigudvikles i de første leveår, og vi har en formodning om at miljøpåvirkninger har en afgørende betydning for denne udvikling. Det sted man vokser op, kan derfor have betydning for, om man udvikler inflammatorisk tarmsygdom senere i livet, konkluderer hun.

Mere end 50.000 danskere lider af tyktarmsbetændelse eller Crohns sygdom. Lidelserne opstår fortrinsvis hos unge mennesker og følger dem resten af livet. I de seneste 40 til 50 år er sygdommene nærmest eksploderet i Danmark og resten af Nordeuropa samt i Canada og USA. Lidelserne er stadig sjældne i udviklingslandene.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: