200 demonstrerede i Aarhus for dyrs rettigheder

NATUR – Danmarks første officielle march for dyrs rettigheder samlede op mod 200 mennesker i Aarhus, som lørdag eftermiddag drog igennem byens gader, mens de råbte slagord om at vise medfølelse og sætte dyrene fri.

Op mod 200 mennesker gik med i Danmarks første officielle march for dyrs rettigheder. Billedet er fra marchen i Aarhus. På samme tid fandt en lignende march sted i København. Foto: Henrik Platz

Dyr har liv – dyr har følelser – dyr har værdi – sæt dem fri!

Slagordene gjaldede fra op mod 200 mennesker, da de lørdag eftermiddag i samlet flok begav sig afsted fra Bispetorv ved domkirken i Aarhus for at gå igennem byens gader.

På bannere og plakater så man billeder af høns, grise og køer og tekster, der fortalte: »Jeg er ikke et produkt«. »Dyr er følende væsener – ikke produkter«. »Jeg vil ikke dø«.

Kære ekstremister
Kære veganere! Kære ekstremister! Kære fanatikere! Kære hellige køer! Kære venner, lød det humoristisk i den indledende tale fra Camilla Kærslund, som takkede de mange for at møde op.

- Da jeg for mange år siden startede min kamp for dyrene, følte jeg mig meget alene. Og nu står jeg og ser ud over den smukke mangfoldighed, hvor alle vil det samme som mig.

- Vi vil gøre en ende på de grusomheder, som dyrene udsættes for hvert eneste sekund. 30 millioner grise bliver slagtet hvert år. 25.000 smågrise dør hver dag i de danske stalde. Dybt intelligente og kærlige mødre fikseres uden en snert af respekt for den dybtliggende drift, hun har for at tage kærligt vare på sine små, sagde Camilla Kærslund.

Levende individer – ikke fødevarer
Et stressfyldt liv og mangel på stimuli er det eneste, dyrene har i vente, sagde Camilla Kærslund, som undrede sig, hvordan vores »såkaldt civiliserede samfund har gjort det fuldt tilladt« at behandle dyr på den måde.

Hun havde også en stikpille til den udskældte fødevareminister Esben Lunde Larsen, som for nylig sagde, at han gerne ser antallet af slagtesvin fordoblet fra de nuværende 30 millioner.

- Alene det at man kategoriserer levende individer som fødevarer, er så grotesk, at jeg mangler ord. Og jeg tør godt give jer et løfte: Den dag vil man se tilbage på denne galskab med sorg, skam og dyb foragt, lød det under klapsalver fra tilhørerne.

Marchen i både Aarhus og København var arrangeret af Mad med Medfølelse, Danmarks veganske forening i samarbejde med Vegan Change.

Camilla Kærslund: - Vi vil gøre en ende på de grusomheder, som dyrene udsættes for hvert eneste sekund. Foto: Henrik Platz

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: