Pas på dyrene og send kun heksen til Bloksbjerg

NATUR – Snart tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Du skal flytte og genopbygge dit bål, kort tid før bålet tændes. Så kan man undgå, at mange smådyr omkommer i flammerne. Foto: Ulla Skovsbøl

Sankt Hans aften står for døren, men det er også sæson for dyreunger, der har brug for at gå i skjul for rovdyr. Og det store Sankt Hans bål er et ideelt skjulested for mange smådyr, der bruger kvasbunken til at bygge rede eller som gemmested. Hvert år finder dyr som mus, pindsvin, fugle og katte skjul inde i kvasbunken, og de når ofte ikke at flygte fra bålets flammer, før det er for sent.

Det er dog ikke nok blot at tjekke bålet for dyr inden optænding, mener Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

»Man kan nemt overse dyrene, fordi de føler sig truede og derfor blot gemmer sig endnu bedre i bunken, så de ikke bliver opdaget. Hvis der for eksempel er dyreunger, kan mange af dem slet ikke flytte sig, fordi de stadig er for små«, siger Michael Carlsen.

Flyt og genopbyg dit bål inden festlighederne
Dyrenes Beskyttelse anbefaler derfor, at man flytter og genopbygger sit Sankt Hans bål meget kort tid før, det tændes. På den måde undgår man, at dyrene fanges i flammerne.

Selv om det kan lyde som en omstændelig opgave, er det nødvendigt for ikke at sende de kære dyreunger og andre smådyr til Bloksbjerg sammen med heksen, fortæller Michael Carlsen.

»Hvis brændematerialet allerede er samlet, burde det være en overkommelig opgave at flytte bålet. Det skal helst gøres så tæt på optænding som muligt. Allertidligst dagen før. Formålet er jo, at færrest dyr kommer i fare«.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: