Oliegigant taber endnu en gang

Olieselskabet Chevron fik ikke held med at blokere for udbetalinger af en gigantisk skadeserstatning for svineri i Ecuadors Amazonas i USAs Appelret. Heller ikke Højesteret vil røre ved sagen. Det drejer sig om 19 milliarder dollars.

Forurening i Ecuador, kendt som Amazonas Chernobyl (Skærmbillede fra kampagnevideo)

Chevron har i næsten 20 år forsinket sagen gennem den ene retssag efter den anden, og i dette tilfælde drejede det sig om at få en amerikansk domstol til at forkaste en dom givet i Ecuador.

I marts 2011 lykkedes det Chevron at få en domstol i New York til at blokere globalt for, at dommen kunne fuldbyrdes og kravet på milliarderne gennemtvinges. Olieselskabet mener sig selv voldsomt uretfærdigt behandlet.

I januar i år blev den beslutning så tilbagevist af en højere amerikansk instans, der ikke mener en dommer i New York kan blokere globalt for en dom fra et andet land. Også USAs Højesteret har nu afvist at tage sagen.

Gammel sag

Forureningen skete op til 1992, hvor selskabet Texaco udvandt olie i området. Taxaco er siden købt af Chevron, der har overtaget ansvaret. De ecuadorianske skadeslidte forsøger at tvinge betaling ud af Chevron i Brasilien og Canada, skriver al-Jazeera.

Oprindelig var dommen på 8,6 milliarder dollars for miljøskader i Amazonas. Erstatningen blev i 2012 fordoblet i Ecuador, fordi Chevron ikke ville undskylde. Der indledes i november international mægling.

Sagen, der foregår i adskillige domstole og flere lande, tiltrækker olieindustriens opmærksomhed, fordi den kan danne skole for betaling af erstatninger, hvor der sker forurening af lokalområder i forbindelse med udvinding af sort guld.

Chevron går til modangreb

Selskabet mener, at de er oppe imod rige advokater på jagt efter gigantiske erstatninger fra amerikanske selskaber bygget på beslutninger ved korrupte udenlandske domstole. Pengene forsøger de at presse ud af firmaet, hvor det end arbejder globalt.

Følgelig har Chevron lagt sag an imod den amerikanske advokat, Steven Donziger og hans fæller i Ecuador samt miljøorganisationer for mafia-virksomhed, afpresning og chikane.

• Dan Larsen er journalist og redaktør for nyhedsbureauet Verdensnyt, som OrganicToday.dk har et tæt samarbejde med.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: