Historisk dom: Naturen får rettigheder i Columbia

NATUR – Højesteret i Columbia har afsagt en principiel kendelse, der kan få vidtrækkende betydning for kampen mod de globale klimaændringer. Hele Amazonas-regionen får rettigheder.

Oprindelige folk i Brasiliens Amazonas ved en demonstration under Rio+20-konferencen. Foto: Dan Larsen

Columbias højesteret har afsagt en historisk klimadom, der giver Columbias del af Amazonas samme rettigheder som en person. Afgørelsen forpligter myndighederne til straks at formulere en plan, der beskytter Amazonas mod afskovning.

Det oplyser Hanne Jersild, der er seniorrådgiver i WWF Verdensnaturfonden, i et tweet med henvisning til netmediet El Espectador.

Myndighederne skal udarbejde en handlingsplan
Ifølge højesteret gør myndighederne i Columbia ikke nok for at beskytte Amazonas og virkningerne af de globale klimaforandringer trods mange internationale forpligtelser.

Alene i årene fra 2015 til 2016 er skovrydningen udvidet med 44 procent. Ifølge Højesteret blev der i perioden ryddet 70.074 hektar skov mod tidligere 56.952 hektar.

Højesterets kendelse er den første i Latinamerika af sin art og kan få international betydning i kampen mod klimaforandringerne.

Myndighederne skal inden for en periode på højst fire måneder udarbejde en handlingsplan for på kort, mellemlang og lang sigt at modvirke skovrydning i Amazonas, skriver El Espectador.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: